Uhyggeligt drab ved dansk dyrepark: 37-årig får historisk straf

Krimi
Arkivfoto af Randers Regnskov. (Foto: Foto: Henning Bagger / Ritzau Scanpix )

For første gang i drabssag bruges særlig paragraf, der kan hæve straffen med 50 procent.

En 37-årig eksrocker er fredag idømt 20 års fængsel for at have dræbt en 30-årig mand med skud i hovedet på en p-plads ved Randers Regnskov.

Drabet fandt sted to dage før jul sidste år og blev begyndelsen på en storstilet politijagt både i Danmark og i Tyskland.

Drabsmanden, Malik Karim Ali Thorsen, blev anholdt af tysk politi juleaftensdag i byen Bimöhlen i delstaten Slesvig-Holsten.

I bilen befandt sig også 19-årige Jonas Jørgensen og 39-årige Pernille Klarskov Jeppesen. 

De er idømt henholdsvis to års og to et halvt års fængsel for medvirken til at transportere drabsvåbnet fra Danmark til Tyskland.

Anklager Birgitte Ernst argumenterede i sin procedure for, at drabet var så afstumpet, at det skulle udløse en dom på 20 års ubetinget fængsel til den 37-årige.

- Det er det ultimative personangreb - et nærskud i ansigtet på et sagesløst offer, lød det fra anklageren.

Hun bad de seks nævninger og tre juridiske dommere tage en særlig paragraf i straffeloven i brug.

Det er paragraf 81B, der gør det muligt at hæve straffen med op til 50 procent, fordi der er brugt skydevåben i det offentlige rum.

Det er første gang, denne paragraf bringes i spil i forbindelse med en drabssag.

- Der er tale om skyderi på åben gade i landets sjettestørste by. Det finder sted på en offentlig parkeringsplads lige over for McDonald's, sagde Birgitte Ernst.

Den 37-årige har erkendt, at han skød og dræbte den 30-årige mand. Han havde aftalt at mødes med den 30-årige for at rode den 19-årige ud af en gældsklemme.

Malik Karim Ali Thorsen forklarede i retten, at han greb sin pistol, fordi han mente, at modparten var på vej til at trække en pistol.

Han påstod dog frifindelse med henvisning til, at han handlede i nødværge. Det argument blev dog afvist i rettens skyldkendelse, som faldt tidligere fredag.

Forsvarsadvokat Bjørn Caning, der repræsenterer drabsmanden i retten, meddeler, at dommen vil blive anket til frifindelse.

I en erklæring, han læser op, siger han, at der er begået en rettergangsfejl i sagen.

Det skyldes, at anklageskriftet i første omgang ikke refererede til paragraf 81B i hovedforholdet om manddrab. Retten gav senere tilladelse til, at anklageskriftet blev ændret. Det mener advokaten er en fejl.

Forsvarerne for de to andre dømte i sagen beder om betænkningstid i forhold til at anke dommen.

Den 37-årige har hele fredagen befundet sig i et lytterum, hvor han har fulgt retsmødet på distancen.

Han har tidligere under retssagen gjort udfald mod personer i retten.