»Orh, hvor feeedt, han lavede lige en 180 er,« udbryder Steen Bech begejstret, da en af kammeraterne snurrer en hel omgang med gokarten på den mudderglatte bane.
Eleverne fra tiende klasse er sluppet løs på en mark ved Lisbjerg Vestergård.
Seks gokarter drøner rundt på banen og kaster mudder fra hjulene, mens resten af eleverne kommer med tilråb fra sidelinjen. Særligt én gokart fanger interessen. Den har tre af eleverne nemlig selv bygget.
Egentlig skulle der have været flere selvbyggede gokarter på banen, men det var kun Leon Balle, Nick Torp og Steen Bech, der nåede at få deres gjort helt køreklar på de første tre uger af det brobygningsforløb, de er i gang med på Aarhus tekniske Skole.
Se sammenhængen
Brobygningsforløbet for 10. klasseseleverne er udarbejdet for at give eleverne en chance for at smage på hverdagen på teknisk skole, så de lettere kan vælge uddannelse efter folkeskolen. I løbet af de tre uger kommer eleverne omkring håndværksfagene mekaniker, industritekniker og smed, og hele vejen igennem er arbejdet med gokarterne den røde tråd.
»Samtidig med at eleverne får lov at prøve flere ting af, får de muligheden for at se sammenhængen mellem faggrupperne,« forklarer Peter Bang, der er smedelærer på forløbet.
At lade eleverne arbejde med selv at bygge gokarter er med til at holde deres opmærksomhed fanget.
En gulerod
»Det er altid det bedste, når de skal lave noget de selv skal bruge. Det er en gulerod at få den ud at køre til sidst,« forklarer Peter Bang.
Han er ikke bekymret for, at der går for meget mudderræs og hjulspin i forløbet, så eleverne ikke får det rigtige indtryk af hverdagen på skolen med sig.
»Vi har mere fokus på, hvad de arbejder med end selve produktet. Det vigtige er, at de lærer at bruge en svejsetang, ikke om de bruger den på at lave en gokart eller en vindeltrappe, men det gør jo ikke noget, at det også bliver lidt sjovt. Vi vil da gerne lave lidt reklame for os selv, for vi mangler elever,« forklarer han.
Svært og sjovt
På banen tager drengenes gokart endnu en muddersprøjtende runde.
Udover lidt problemer med styretøjet klarer den selvbyggede racer sig til drengenes tiltredshed ganske godt mod de fabriksbyggede gokarter, og de tre ugers brobygning har i det hele taget været en god oplevelse, mener de.
»Det har været svært, men også rigtig sjovt. Det er sjovt at prøve at komme ud og køre i gokarten, når man selv har bygget den,« siger 16-årige Nick Torp fra Rundhøjskolen.
Han havde allerede planer om at skulle på teknisk skole inden brobygningsforløbet, og den idé er kun blevet bekræftet.
»Jeg havde også tænkt lidt på at blive murer, men nu er jeg i hvert fald blevet sikker på, at jeg vil være automekaniker,« fortæller han.