Uber-chauffører dømt for ulovlig piratkørsel i andre nordiske lande

I Danmark kommer de første sager om Uber for en domstol i slutningen af april. De andre nordiske lande har taget stilling: Uber er ulovlig piratkørsel. (Foto: Foto: Scanpix/Arkiv)

Danmark har endnu ikke taget stilling, men de andre nordiske lande har dømt Uber for piratkørsel.

To chauffører er for nylig blevet idømt bøder i Helsinki Tingsret for køre for taxa-tjenesten Uber uden taxa-licenser. Det er de første domstolsafgørelser om Uber i Finland.

Også i Sverige og Norge har domstolene afgjort, at Ubers chauffører kører ulovlig piratkørsel.

Men selv om Uber blev politianmeldt af Trafikstyrelsen i Danmark helt tilbage i 2014, har de danske domstole endnu ikke taget stilling, skriver Fagbladet 3F.

Den ene af de finske chauffører, en 23-årig mand, blev idømt 25 dagbøder. Oveni skal manden tilbagebetale staten over 12.000 euro, som han tjente som Uber-chauffør i tre og en halv måned. Dommen kan ankes, skriver avisen Uusi Suomi.

Den 23-årige betalte skat af sin indkomst, stod selv for turenes udgifter og Uber tog 20 procent i provision. Han kørte uden taxatilladelse, fordi Uber havde fortalt ham, at han ikke behøvede den.

Politiet fastslog allerede sidste år, at Uber-chaufførerne ifølge finsk lov skal have tilladelse for at køre taxi.

I Danmark kommer de første sager for en domstol i slutningen af april. Her er en række Uber-chauffører blevet sigtet af Københavns Politi for overtrædelse af taxiloven og taxibekendtgørelsen.

Formand for 3F's Transportgruppe Jan Villadsen ser frem til, at der falder en dom i Københavns byret.

- Det har vi ventet længere på i Danmark end i resten af Norden. I Norge har Landsretten afgjort, at Ubers chauffører kører ulovlig piratkørsel i strid med lovgivningen om taxi-kørsel. De svenske domstole nåede samme konklusion i forrige uge, hvor en svensk Uber-chauffør blev idømt bøde, siger han.