Tyskland oplever stigning i antisemitiske forbrydelser

Hundredvis af jøder demonstrerede foran en jødisk synagoge i Berlin i 2018 mod en hadforbrydelse mod en ung mand, der bar den jødiske hovedbeklædning, kippa. (Foto: Fabrizio Bensch/Reuters)

Omkring 2000 kriminelle handlinger blev begået mod jøder eller jødiske institutioner i Tyskland i 2019.

Antallet af antisemitiske forbrydelser i Tyskland steg med 13 procent sidste år.

Det viser en årlig rapport fra avisen Welt am Sonntag, skriver det tyske nyhedsbureau dpa.

Ifølge rapporten blev omkring 2000 kriminelle handlinger begået mod jøder eller jødiske institutioner i 2019. Det tal lød på 1799 i 2018.

Tallene bliver præsenteret for offentligheden på tirsdag af indenrigsminister Horst Seehofer og formand for forbundspolitiet Holger Münch.

Politisk motiverede forbrydelser steg med 14 procent til 41.000 mod 36.062 i 2018.

22.000 af de 41.000 er klassificeret som forbrydelser begået af højreorienterede, mens omkring 10.000 er klassificeret som begået af venstreorienterede.

Stigningen i antallet af politisk motiverede forbrydelser er størst i delstaten Brandenburg. Her steg antallet med 52,5 procent.

Der bor over 100.000 jøder i Tyskland.

Tallene kommer, mens der i Tyskland er en stor debat om stigende antisemitisme, blandt andet efter at en højreorienteret angrebsmand i efteråret sidste år dræbte to personer i byen Halle.

Det fik Tysklands regering til at advare om jødisk udvandring i massivt omfang fra landet, hvor hadforbrydelserne fortsætter.

Også en anden sag har sat antisemitisme i Tyskland til debat.

I februar afgjorde en tysk domstol, at et antisemitisk relief fra det 13. århundrede af et såkaldt "Judensau" ikke skal fjernes fra en kirke i den tyske by Wittenberg.

Retten gik dermed imod det jødiske samfund i byen, der har kaldt relieffet nedværdigende og bedt om at få det fjernet.

Et "Judensau", der kan oversættes til "jødesvin", er en nedgørende og antisemitisk afbildning af jøder i uanstændig kontakt med en stor gris - typisk fra middelalderen.

Grise anses i jødedommen som urene, og både opdræt af grise og indtagelse af grisekød er forbudt.

Relieffet, som er at finde på Stadtkirche Wittenberg, viser blandt andet en rabbiner, der løfter halen på en so og kigger op bagi dyret.

/ritzau/