Tv-vært om sine gigtsmerter: Svært at have en sygdom man ikke kan se

Sisse Fisker. (Foto: Foto: Bax Lindhardt/Scanpix/arkiv)

Ens omgangskreds kan ikke se, hvor smerteplaget man er, hvis man er diagnosticeret med usynlig sygdom, fortæller den tidligere Aftenshow-vært Sisse Fisker.

Et brækket ben bliver pakket ind i gips og efterlader ingen tvivl om, at noget gør ondt. En gigt-plaget ryg er langt sværere at få øje på.
 
Men smerterne kan være så voldsomme, at de vender op og ned på den gigtramtes tilværelse. Det skete for den populære tv-vært Sisse Fisker, der i 2013 fik diagnosen Modic-forandringer.
 
- Det kan godt være svært at have ondt i ryggen, fordi det er sådan en sygdom, man ikke kan se. Mine rygsmerter er sådan, at der kan sagtens være dage, der er rigtig gode, og så kan der være andre dage, hvor jeg har brug for at ligge ned det meste af dagen, siger Sisse Fisker til Avisen.dk.
 
Netop fordi, der kan være dage, hvor Sisse Fisker godt kan løbe en tur, tage i Legoland med familien eller tage til en fest, oplever hun, at folk nogle gange betvivler, om hun vitterligt har ondt i ryggen. 
 
- Men det man så ikke ser, det er, at så koster det dagen efter, så ligger jeg stille hele dagen.

"Andre må tro, hvad de vil"

Mange mennesker med rygsmerter eller andre usynlige sygdomme kæmper med andres blikke på en, oplever Sisse Fisker.
 
- Og nogle gange så er det også det der 'ondt i ryggen', er det ikke bare en dårlig undskyldning for ikke at gide at gå på arbejde eller et eller andet. Ligesom migræne er det ikke bare en dårlig undskyldning, så derfor kan det godt være svært at have sådan en usynlig sygdom, siger hun.
 
Men som gæv nordjyde har Sisse Fisker valgt ikke at bruge for meget energi på, hvad andre mon tænker om hendes sygdom.
 
- Jeg er ret stærkt og tænker, at det må de rode med, for jeg ved jo, hvordan jeg har det. Og jeg har det også sådan, at der er ikke nogen, der skal have ondt af mig. Jeg kan selv mærke, hvordan jeg har det, og så må jeg tage alle mine forholdsregler for at få et godt liv med så få smerter som muligt, siger hun.

En mundfuld at sluge

I næsten tre år blev Sisse Fisker, der dengang var vært på DR’s Aften-showet, kastet frem og tilbage i sundhedssystemet, før hun fik klar besked om, hvorfor hun havde jagende smerter i lænden.
 
En MR-scanning viste, at hun både havde Modic-forandringer i to lændehvirvler, et brud på en ryghvirvel og arvæv, der nok har skyldtes diskusprolapser på grund af overbelastning. 
 
For Sisse Fisker har det sværeste i forbindelse med hendes diagnose været at acceptere, at hun var nødt til at indrette sit arbejdsliv anderledes.
 
- Jeg ser jo mig selv som en velfungerende journalist, og der gik flere år, hvor jeg spiste smertestillende i stedet for at bede om at få nogle pauser i løbet af dagen eller få lidt færre timer eller arbejde på en anden måde, fortæller hun.
 
Da hun endelig fik fortalt sin arbejdsgiver på DR, at hun havde brug for, at der blev taget nogle særlige hensyn til hendes rygsmerter, mødte hun stor forståelse, fortæller hun.
 
Der blev for eksempel sat en sofa op i redaktionslokalet på Aftenshowet, som Sisse Fisker kunne hvile sig på i løbet af dagen, når hun forberedte sig til aftenens udsendelse.

Ubehageligt at føle sig til besvær

Men det var hårdt at gå på arbejde og føle, at kollegaerne ofte skulle tages hensyn, erindrer hun.
 
- Det er virkelig svært, fordi jeg ser mig selv som sådan en stærk person, og jeg er gammel maratonløber og plejer at være hende, som tager initiativ til ting, så det var svært at acceptere, at jeg blev nødt til at ændre mit arbejdsliv og have noget fleksibilitet i mit arbejde, for at fungere på grund af smerter, siger Sisse Fisker.
 
I dag er Sisse Fisker sin egen chef. Hun arbejder som selvstændig, laver freelanceopgaver for DR, har skrevet en bog og holder foredrag. Og så har hun stiftet foreningen SMILfonden, der arrangerer sociale aktiviteter for syge børn på hospitaler.