To gange på under et halvt år har en fejl i en systemopdatering af Motorregistret betydet, at flere tusindvis borgere og virksomheder har modtaget forkerte opkrævninger fra Motorstyrelsen.
Det viser en rapport fra it-leverandøren Netcompany til Motorstyrelsen, som Ingeniøren har fået aktindsigt i.
Helt konkret betød fejlen i juni måned, at 2.669 borgere eller virksomheder blev opkrævet afgifter for en bil, som ikke er deres.
Den næste fejlramte systemopdatering den 1. oktober medførte, at cirka 450 borgere eller virksomheder enten har modtaget en dobbelt opkrævning på et køretøj, de ejer, eller at der er sendt en regning til både nuværende og tidligere ejere af et køretøj.
Ifølge Motorstyrelsen er de sidste af de flere end 3.000 berørte borgere og virksomheder blevet orienteret om fejlen i november.
Hvis de uheldige modtagere allerede har betalt de forkerte regninger, så kan de se frem til en tidlig julegave i form af at få deres egne penge igen, oplyser Motorstyrelsens presseafdeling til Ingeniøren.
Det har ikke været muligt at få oplyst størrelsen på beløbet på de forkerte opkrævninger, men ejeren af en gennemsnitlig dansk familiebil, der er fem år gammel, kører 15 km/l og kører på benzin, skulle i 2024 betale en samlet afgift på 2.130 kroner.
I den rapport fra Netcompany, som Ingeniøren har modtaget, fremgår det, at der i systemopdateringerne er blevet påført forkerte medhæftere - skyldnere - når der har været ændringer i ejerbrugerforholdet af et køretøj.
"Dette giver udfordringer, når Skattestyrelsen fremsender rykkerskrivelser, ved manglende betaling af de periodiske afgifter, da disse skrivelser sendes til den fulde medhæfterkreds for et givent køretøj, hvis køretøjets afgifter ikke er betalt efter 3 måneder", står der.
Helt konkret er det en systemopdatering i "DMR-13007", der er skyld i hele opkrævningsmiseren, lyder det i rapporten.
Ved opdateringen har man forsøgt at ændre et ejerbrugerforhold på baggrund af oprettelsestidspunktet for en afgift til at overgå til gyldighedstidspunktet for afgiften.
Fejl er næsten uundgåelige, fremgår det af rapporten.