Politikerne lovpriser virksomheder, der tager socialt ansvar. Men virkeligheden er en helt anden for de virksomheder, der prøver.
Det mener tandlæge Poul Martin Grønnegaard, der virkelig gerne vil ansætte sin klinikassistent Gitte Larsen i fleksjob. Hun har fået varige mén, efter hun blev udsat for vold af en patient.
Men efter to et halvt år med hendes hjemkommune Randers som modspiller, er de begge både vrede og magtesløse.
”Det er håbløst. Vi bliver fuldstændig tromlet af det store system, og kommunen tager intet hensyn til, at jeg bare har en lille virksomhed,” siger Poul Martin Grønnegaard.
Slået ned med lampe
For snart to et halvt år siden blev Gitte Larsen slået ned af en patient. I vrede over, at hans tandlægeregning var sendt til inkasso, flåede han en fire kilo tung keramiklampe ned fra loftet og slog hende i hovedet.
Den kraftige hjernerystelse har givet hende problemer med støj, og hun bliver hurtigt træt og irritabel.
Nu kræver kommunen, at Gitte Larsen starter i virksomhedspraktik på Randers Sygehus. Her skal hun arbejdsprøves i tre måneder, mens tandlægen betaler.
Udover, at Poul Martin Grønnegard skal undvære sin klinikassistent, kommer det til at koste ham 30.000 kroner.
Han får noget refusion fra Randers Kommune, fordi Gitte Larsen nu kun kan arbejde 25 timer. Men det dækker slet ikke tabet. De to et halvt år, de har ventet på afklaring om fleksjob, har kostet ham 120.000 kroner.
Gitte Larsen gået ned med stress
Oveni stoppede kommunen sidste år hendes sygedagpenge. I de ti måneder, det tog Ankestyrelsen at ændre afgørelsen, lagde tandlægen knapt 60.000 kroner ud.
”Gitte har været her i ti år, og alle kunder kender hende. Både jeg og de andre medarbejdere er frygtelig glade for hende. Gitte og jeg havde tænkt, at hun skulle blive her i fleksjob. Det er kommet meget bag på os, hvor svært det er,” siger Poul Martin Grønnegaard.
Gitte Larsen har fået stress af problemerne med kommunen og får derfor hjertemedicin. Hun forstår ikke, at hun ikke kan arbejdsprøves på tandklinikken,
Jobcenter Randers har besluttet, at Gitte Larsen ikke kan komme i arbejdsprøvning i sit eget job. Jobcenteret mener ikke, at der tages skånehensyn nok.
Trods henvendelser fra både hende og Poul martin Grønnegaard har jobcenteret ikke set hendes arbejdsplads i halvandet år. Siden de var der sidst, har Gitte Larsen fået eget kontor, andre arbejdsopgaver og færre timer.
"Jeg er helt uforstående overfor, at de ikke kommer ud og ser, hvad vi har gjort her," siger Poul Martin Grønnegard.
Sendt ud i støjende fitness-center
I stedet sendte jobcenteret først Gitte Larsen ud i receptionen i et fitnesscenter omgivet af kørende tv-skærme, larmende træningsredskaber samt en café, hvor hun samtidig med receptionsarbejdet skulle være socialt midtpunkt.
”Det var helt galt. Jeg spurgte jobcenteret, om de ikke havde læst i mine papirer, at jeg var støjfølsom og havde brug for ro?” siger Gitte Larsen.
Nu skal hun mod sin vilje arbejde tre måneder på vaskeriet på Randers Sygehus, mens tandlægen betaler hendes løn.
Poul Martin Grønnegaard er eneste faste tandlæge i klinikken, og der er otte ansatte. Så der skal i forvejen nogle penge i kassen, for at hans forretning løber rundt.
Han frygter, at løbet er kørt for ham og Gitte Larsen, og at Randers vil gennemtvinge to arbejdsprøvninger af tre måneder, som loven giver dem ret til.
”Det er en stor økonomisk byrde for klinikken. Men vi kan ikke råbe nogen op og få dem til at se den mest indlysende løsning. Nu står vi frem med det. Måske kan det hjælpe andre i samme situation,” siger han.