Troels Lund klar med lovforslag: Sætter chefen uden for døren

Arbejdstilsynet skal have mulighed for at smide chefen uden for døren, når de skal holde samtaler med ansatte, foreslår Troels Lund Poulsen (V). (Foto: Foto: Martin Sylvest/Ritzau Scanpix)

I dag fremsættes et nyt lovforslag, der giver Arbejdstilsynet mulighed for at holde samtaler med den ansatte uden chefen er til stede. Det kan være gavnligt i sager om sexchikane, mener beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Hidtil har arbejdsgiveren kunne sidde med, når Arbejdstilsynet har talt med ansatte. Men det kan snart være slut. Det skriver Ugebrevet A4.

Tirsdag førstebehandler Folketinget en ændring til arbejdsmiljøloven, der vil gøre det muligt for Arbejdstilsynet at afholde alenesamtaler med de ansatte. Dermed kan chefen blive sendt uden for døren.

Lovforslaget er fremsat af beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), der håber, at det i nogle tilfælde vil gøre Arbejdstilsynets arbejde lettere i arbejdet med psykisk arbejdsmiljø.

"Der er nogle gange behov for, at Arbejdstilsynet kan tale alene med medarbejdere – det kan både være uden chefer eller uden andre kollegaer. Det kan blandt andet være relevant i sager om seksuel chikane. Derudover kan der i nogen tilfælde være behov for at holde gruppesamtaler med de ansatte uden ledelsen. Det kan eksempelvis være nødvendigt, hvis der er indikationer på, at arbejdsgiveren selv kan være en del af et problem i det psykiske arbejdsmiljø", skriver Troels Lund Poulsen i en mail til Ugebrevet A4.

Lovforslaget møder opbakning hos LO, der er hovedorganisation for 18 fagforeninger. Næstformand Morten Skov Christiansen håber, at en lovændring kan blive et tiltrængt supplement til de værktøjer, Arbejdstilsynet har i forvejen.

- Det er absurd, at arbejdsgiver hidtil har kunnet gå rundt med den tilsynsførende og hørt på, hvad medarbejderne er utilfredse med. Især med sager om eksempelvis sexchikane fra en leder, giver det ingen mening, at lederen kan stå lige ved siden af, når medarbejderen interviewes. Det gør det svært at være ærlig omkring situationen, siger Morten Skov Christiansen til Ugebrevet A4.

DA opfordrer til dialog

I et høringssvar gør Dansk Arbejdsgiverforening det klart, at man er bekymret for udsigten til alenesamtaler. Potentielt kan det krænke virksomhedernes retssikkerhed, uden at det fører til forbedret psykisk arbejdsmiljø, lyder advarslen fra DA.

Chefkonsulent hos Dansk Arbejdsgiverforening Christina Suhr Raby uddyber, at alenesamtaler ikke må blive en erstatning for dialog mellem leder og ansat - et værktøj DA ser som essentielt.

- Det skal ikke være første værktøj at cutte dialogen til ledelsen. Det skal være sidste udvej. Det fremmer ikke den gode dialog, hvis den ene part ryger udenfor døren. Vi er med på, at der kan være få, særlige tilfælde, hvor det kan være umuligt at afdække forholdene på andre måder. Men alenesamtaler må aldrig blive hovedreglen, siger Christina Suhr Raby til Ugebrevet A4.

Troels Lund Poulsen anerkender bekymringerne fra Dansk Arbejdsgiverforening, men gør det klart, at hensigten med en lovændring er at finde en balance mellem virksomhedernes retssikkerhed og tilsynets muligheder for at afdække arbejdsmiljøet.

Forsker på Københavns Universitets Institut for Psykologi og Center for Psykisk Sundhedsfremme Yun Ladegaard ser positivt på muligheden for at holde alenesamtaler med den ansatte. Hun kalder det et skridt på vejen i arbejdet med bedre psykisk arbejdsmiljø på danske arbejdspladser, men hun forklarer også, at det langtfra opfylder alle behov.

- Du kan ikke bare slå virksomheden oven i hovedet og bede dem om at blive bedre, hvis de ikke har kompetencerne til det. Der skal også professionel arbejdsmiljørådgivning til, siger Yun Ladegaard til Ugebrevet A4.