Troels Lund grillet: "En dybt ulykkelig sag"

Ifølge Troels Lund Poulsen blev han først 11. oktober orienteret i sagen, og han varsler, at håndteringen fra Arbejdstilsynet og NFA kan få konsekvenser. (Foto: Foto: Philip Duvali/Ritzau Scanpix/arkiv)

Beskæftigelsesministeren vil opprioritere kemiområdet i indsatsen for arbejdsmiljø efter krom-6-sagen.

Beklager. Det var et hyppigt anvendt ord fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), da han onsdag var kaldt i samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg.

Anledningen var sagen om stoffet krom-6, der medfører en forøget kræftrisiko.

Arbejdstilsynet og Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) overså i mere end et år advarsler om problemer med de danske grænseværdier i forhold til den forøgede kræftrisiko.

Ifølge Troels Lund Poulsen blev han først 11. oktober orienteret i sagen, og han varsler, at håndteringen fra Arbejdstilsynet og NFA kan få konsekvenser.

- Derfor vil vi nu også internt i Beskæftigelsesministeriet beslutte, hvad denne sag skal have af konsekvenser i forhold til det forløb, som jeg netop har redegjort for, siger han.

Krom-6 bliver af metal- og industriarbejdere blandt andet brugt til at overfladebehandle metal, for eksempel på vandhaner og motorcykler.

Cirka 200 ud af 10.000 personer i Danmark, som er blevet udsat for den nuværende grænseværdi gennem et arbejdsliv, vil ende med at få lungekræft.

Berlingske har den seneste tid afdækket, hvordan Arbejdstilsynet og NFA i lang tid ikke handlede på væsentlig viden om krom-6.

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, frygter, at en lignende sag kan dukke op igen.

- Derfor har jeg foreslået en ekstern undersøgelse. Lad andre undersøge, hvorfor det er sket, siger han.

Troels Lund Poulsen afviser, at en lignende sag kommer til at finde sted.

- Nej, det kan den ikke. Den fejl, vi har set nu, skal ikke finde sted igen.

- Derfor overvejer jeg i øjeblikket, hvordan man kan sikre, at det ikke kommer til at finde sted igen, siger beskæftigelsesministeren.

Troels Lund Poulsen har varslet en række initiativer, blandt andet et øget fokus på arbejdet med grænseværdierne for kemiske stoffer.

- Det eneste, jeg er glad for i denne dybt ulykkelige sag, er, at vi nu får en mulighed for at reagere på en hurtig måde politisk, så hurtigt vi kan.

- Men også at det her går direkte ind i de forhandlinger, vi skal have om en ny arbejdsmiljøindsats.

- Vi kommer til at drøfte indgående, hvordan vi i en ny arbejdsmiljøindsats kan opprioritere hele kemiområdet. Det er tydeligt for mig, at det bliver vi nødt til at gøre, siger Troels Lund Poulsen.

/ritzau/