Troels Lund afviser dagpenge-frygt: Pengene kommer til tiden

Troels Lund Poulsen (V) er ikke bekymret for, at et opholdskrav vil forsinke udbetalingen af dagpenge. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) afviser, at et nyt opholdskrav kan forsinke udbetalinger til de ledige.

Der er ingen bekymring at spore hos beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V).

Danske A-kasser var ellers tirsdag ude med en kritik af et nyt opholdskrav, som de mener kan ramme danske dagpengemodtagere og forsinke udbetalingerne. 

Ifølge et forslag fra regeringen skal det fremover være et krav, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år for at kunne få dagpenge.

På et samråd i Folketingets beskæftigelsesudvalg afviste Troels Lund Poulsen, at der er grund til at frygte forsinkede udbetalinger.  

- Opholdskravet er kun en af mange betingelser, a-kasserne skal undersøge, og de vil i langt de fleste tilfælde kunne få de nødvendige oplysninger fra CPR-registreret. Dagpenge udbetales desuden sidst på måneden, hvorfor a-kasserne vil have op til en måned til at behandle sagen, alt efter hvornår borgeren søger, lød det fra Troels Lund Poulsen på samrådet.

Ministeren forsikrede dog også, at han tog kritikpunkterne meget alvorligt og bebudede, at han vil tage et møde med A-kassernes paraplyorganisation, hvor implementeringen af lovgivningen er på dagsordenen.

Socialdemokratiet er bekymret

Socialdemokratiets beskæftigelsesordfører, Leif Lahn Jensen, fortalte tirsdag til Politiken, at partiet tøver med at støtte forslaget, fordi der fortsat er mange ubesvarede spørgsmål.

Inden samrådet kaldte han forslaget for 'en rodebutik,' og dagens samråd var ikke med til at betrygge ordføreren yderligere.

- Ministeren sagde, at han ikke så det som en bekymring eller et problem, men at han ville tage et møde med a-kasserne. Vores bekymring går på, om de ledige vil modtage  dagpenge forsinket eller slet ikke få udbetalingen, fordi det er svært at få dokumentationen fra EU og EØS-landene (Europæiske økonomiske samarbejde, red.), siger Leif Lahn Jensen til Avisen.dk.

Men ministeren siger også, at opholdskravet bare er ét af mange krav, der skal opfyldes for at få dagpenge, og at oplysningerne i langt de fleste tilfælde nemt kan fås gennem CPR-registreret. Har han ikke en pointe - hvorfor skulle lige det her krav forsinke det hele?

- På mig virker det som om, at man ikke har undersøgt det godt nok, da man lavede lovforslaget. Det er godt, at ministeren vil tage et møde, men min bekymring er bestemt ikke blevet mindre. Det her vil give mere bureaukrati i a-kasserne, siger Leif Lahn Jensen.

Ministeren gjorde det klart, at han fortsat er tryg ved at få den fornødne dokumentation fra andre lande. Han henviste på samrådet til, at hvis der opstår vanskeligheder med at indhente oplysningerne, kan borgeren få dagpenge i op til et halvt år, hvis de selv kan levere dokumentationen.

Desuden sætter Troels Lund Poulsen sin lid til, at alle europæiske lande i løbet af 2019 får pligt til at dele oplysninger via EESSI, der er et it-system, som skal sikre, at sociale data kan deles digitalt på tværs af landegrænserne.

Det nye optjeningskrav skal ifølge regeringen forhindre, at det for nogle udlændinge vil være mere attraktivt at flytte til Danmark for at få ydelser end at være i deres hjemland.

Men kravet kan også få konsekvenser for danskere, som for eksempel arbejder for en amerikansk virksomhed i USA i over et år for derefter at vende hjem til job i en dansk virksomhed, der går konkurs efter fem år. De risikerer ikke at kunne få dagpenge, selv om de har betalt til a-kassen i årevis.

Socialdemokratiet går som udgangspunkt ind for at stramme opholdskravet, men mener, at regeringens forslag vil ramme danskere for hårdt. Derfor foreslår partiet, at opholdskravet ændres til syv ud af de seneste 12 år.

Fakta: Opholdskravet

Ifølge regeringen skal der indføres et nyt opholdskrav i dagpengesystemet. Kravet indbærer, at man skal have opholdt sig i Danmark eller et andet EU-land i syv ud af de seneste otte år for at opnå ret til dagpenge.

De nye regler skal træde i kraft 1. januar 2019 og indfases gradvist frem til fuld effekt i 2021.

2019: Opholdskrav på fem ud af otte år.

2020: Opholdskrav på seks ud af otte år.

2021: Opholdskrav på syv ud af otte år.

Tal fra Beskæftigelsesministeriet har tidligere vist, at forslaget vil ramme 1.750 danskeres ret til dagpenge. De resterende 2.750, der vil være omfattet af det nye opholdskrav, er udlændinge, lyder vurderingen.