Hår efter hår vikles om fingeren og hives ud af hovedbunden. Det fjerner for et kort øjeblik smerten indvendig, men koster dyrt, efter at tusindvis af hår er blevet trukket ud.
Landets hårklinikker oplever nemlig, at piger søger hjælp til en hårtransplantation, når selvskaden på håret har ødelagt frisuren. Hos hårklinikken Medical Klinik, må man ofte efter samtale afvise de desperate piger, der kommer med ødelagt hår og selvværd.
"Pigerne kommer til os for at få hjælp til at redde håret, når det begynder at tynde ud, og der opstår skaldede pletter. Det sker, fordi de i årevis har viklet hår om fingeren, og hevet det ud. Så opgiver hårsækkene til sidst at producere hår," siger Niels-Ole Bohn, der er konsulent i Medical Klinik.
Det er nemlig omsonst at behandle piger, som efter håret er rekonstrueret igen, begynder at hive hår ud.
Hårudrivning er en psykisk lidelse på linje med fænomenet 'cutting', hvor primært unge piger skærer i sig selv.
"De gør det ofte, fordi de har en psykisk smerte. Det er svært at forestille sig, men den smerte, de bærer indeni, kan for dem føles ligesom fysisk smerte. Ofte forårsager pigerne så smerte på kroppen for at ophæve den indre smerte i baggrunden for en stund," forklarer psykolog Camilla Holst, der driver Cityterapi i blandt andet Kolding, København og Århus.
Det er nemlig det psykiske element, der får Medical Klinik til at afvise mange af de piger, der kommer ind med ødelagt hår.
"Vi har set det mange gange før, og ofte sker det, at når vi har haft en samtale med pige, så erkender hun til sidst, at hun selv har ødelagt sit hår. De begrunder det med, at de har været nervøse eller stressede i et stykke tid. Vi henviser altid til behandling hos psykolog, for det stikker dybere end bare ødelagt hår," siger Niels-Ole Bohn.
Det er ofte unge piger, som skader sig selv. Som ung kan det nemlig være sværere at håndtere sine følelser.
"Det er ofte ungdommen, der er ramt af de her tunge følelser. Den generation, der kommer nu, er bare ikke særlig godt rustet til at håndtere følelser," siger Camilla Holst, og hun peger på, at hårudrivning kan strække sig over en lang periode, fordi pigerne ofte kun trækker et eller to hår ud af gangen.
Selvom cutting kan virke meget mere voldsomt end at rive hår ud, så er det samme psykiske smerte, der går igen ved begge former for selvskade.
"Det er den samme form for ophævelse af smerte, som går igen. De sætter forskellige ord på deres tilstand, men vi har erfaring med, at det er samme tilstand, som de beskriver, når vi taler med dem," forklarer Camilla Holst.
Den medicinske betegnelse for den hårlidelse piger må leve med er 'alopecia'. Tal fra Selvskader.dk viser, at 15 procent af unge mellem 15 og 24 år skader sig selv.