Topchefs overraskende afgang koster Lundbeck-aktionærer dyrt
Kåre Schultz' afgang fra Lundbeck koster aktionærerne milliarder. Foto: Erik Refner/Scanpix
Aktierne i Lundbeck faldt kraftigt mandag efter administrerende direktør Kåre Schultz forlod sin stilling.

Da Kåre Schultz kom til Lundbeck fra Novo Nordisk festede aktionærerne med en solid kursstigning.

Mandag gik det så den anden vej, efter at Kåre Schultz meldte ud, at han forlader selskabet og får til en topstilling hos israelske Teva.

Aktierne i Lundbeck, der er steget voldsomt under Kåre Schultz' tid på direktørposten, faldt med markante 13,8 procent til 354,9 kroner.

Det svarer til, at selskabet, der udvikler og sælger medicin mod lidelser som depression og skizofreni, blev 11,3 milliarder kroner mindre værd på en dag.

- Jeg fik bare et tilbud, som jeg ikke kunne sige nej til, som administrerende direktør i et af verdens største medicinalvirksomheder

- Det er verdens største producent af kopimedicin. De laver medicin til flere mennesker hver dag end nogen andre.

- Og så er det et firma, som har store strategiske udfordringer, og det synes jeg bare, er superspændende, sagde Kåre Schultz i et interview med Ritzau Finans tidligere mandag.

Kåre Schultz blev i maj 2015 administrerende direktør for Lundbeck. Han kom fra et topjob i Novo Nordisk, hvor han blev regnet for kronprins.

Da han ankom til det kriseramte Lundbeck, der i flere år havde haft mange udskiftninger på topposten, steg aktierne i selskabet med 20 procent på en dag.

"Hard Kåre", som Kåre Schultz er kendt som, gennemførte i samarbejde med bestyrelsen en stor spare- og fokuseringsplan i Lundbeck. Den har båret frugt, og selskabet giver nu overskud.

I Kåre Schultz' periode er aktierne i Lundbeck steget med 171 procent, selv medregnet mandagens deroute.

Nu håber israelske Teva altså, at "Hard Kåre" kan gentage succesen.

- Han går fra asken til ilden, på trods af at Lundbeck var et problemfyldt selskab.

- Det er et kæmpe skridt opad på rangstigen til en virksomhed, som har større omsætning end Kåre Schultz' gamle arbejdsplads Novo Nordisk, siger aktieanalytiker hos Alm. Brand Markets Michael Friis Jørgensen.

/ritzau/