Ligeløn er fortsat en saga blot i EU.
Seneste opgørelse viser at mænd gennemsnitligt tjener 14,1% mere end deres kvindelige kollegaer.
Men det skal være slut, mener EU-kommissionen, der med et forslag til et nyt ligeløns-direktiv vil skabe mere gennemsigtighed og lige lønvilkår for arbejdstagere i hele unionen.
Det skriver K-NEWS.dk, Karnov Groups nyhedsmagasin.
Hvis forslaget stemmes igennem, kan det ifølge Karnov Group betyde, at arbejdsgivere fremover skal kunne bevise, at lønforskelle i virksomheden ikke beror på kønsbestemt forskelsbehandling, ligesom oplysninger om lønniveauer kan blive en del af fremtidige stillingsopslag.
I forslaget opstiller kommissionen en række anbefalinger, der skal gælde for alle virksomheder i hele unionen - f.eks. skal alle jobsøgende have adgang til oplysninger om basisløn eller lønspænd i de virksomheder, der søger nye medarbejdere.
Med direktivet bliver det også muligt for arbejdstagere ved lov at få en erstatning, hvis de oplever forskelsbehandling i løn mellem kønnene. Derudover får virksomheder den fulde bevisbyrde i sager om kønsrelateret forskelsbehandling, hvor det nu fremover vil være arbejdsgiver, der har det fulde ansvar for at bevise, at lønforskelle ikke beror på køn.
Forslaget indeholder også særlige regler for store virksomheder med mere end 250 medarbejdere, der fremover "skal offentliggøre oplysninger om lønforskellen mellem kvindelige og mandlige arbejdstagere i deres organisation."
Bliver direktivet stemt igennem i Europa-Parlamentet og Rådet vil det ifølge EU-kommissionen betyde en ændring i lønforskellen mellem mænd og kvinder på tre procentpoint.
Møder modstand
Forslaget, der blev præsenteret i starten af marts er allerede blevet mødt med skepsis hos arbejdsmarkedets parter herhjemme. Til DA's hjemmeside siger adm. direktør hos DA Jacob Holbraad:
- Europa-Kommissionens forslag går langt videre end ligeløn og stiller krav om, at man skal aflønne sine medarbejdere ud fra nogle kriterier, som Kommissionen mener, er objektive. Den tankegang er vi uenige i. Vi mener, at lønnen skal afspejle den værdi, som man bidrager med på virksomheden - og ikke hvilket uddannelsesniveau man har, eller om man i øvrigt lever op til de kriterier, som Kommissionen mener, er objektive.
Også hos Fagbevægelsens Hovedorganisation FH ser næstformand Bente Sorgenfrey kritisk på forslaget, som hun mener bryder med den danske model:
- I Fagbevægelsens Hovedorganisation ønsker vi mere løntransparens, da ligeløn for arbejde af samme værdi er en grundlæggende ret, som desværre stadig ikke er en realitet alle steder. Men netop de individuelle EU-rettigheder i forslaget kan risikere at kollidere med vores danske aftalemodel, siger hun.