Tjekkiets præsident vil udnævne rigmand til premierminister

Den tjekkiske præsident, Milos Zeman, stemte fredag ved det tjekkiske parlamentsvalg. Præsidenten vil udnævne Andrej Babis til premierminister. Babis er landets næstrigeste mand og leder af partiet ANO, der fik en stor sejr ved valget. (Foto: Foto: David W Cerny/arkiv/Reuters)

Andrej Babis er Tjekkiets næstrigeste mand, og så fik hans parti, ANO, en stor sejr ved weekendens valg.

Tjekkiets præsident, Milos Zeman, siger, at han vil udnævne lederen af protestpartiet, rigmanden Andrej Babis, til ny premierminister.

Meldingen kommer, dagen efter at resultatet af landets parlamentsvalg lå klar. Ved valget fik ANO-partiet 29,6 procent af stemmerne og blev med længder det største parti.

Dermed får partiet 78 ud af de 200 pladser i det tjekkiske parlaments underhus. Derfor har ANO brug for samarbejdspartnere for at kunne danne flertal.

Partiet fik næsten tre gange så mange stemmer, som Det Borger-Demokratiske Parti, der blev næststørst med 11,3 procent af stemmerne.

Trods den store sejr kan det være svært for partiet at danne en koalition. Det skyldes, at Babis er tiltalt for svindel for to millioner euro. Han nægter sig skyldig.

Eksempelvis har den fungerende formand for det tjekkiske socialdemokrati, Milan Chovenec, udtalt, at partiet ikke vil gå i forhandlinger med tiltalte politikere.

Socialdemokratiet, der har premierminister Bohuslav Sobotka i spidsen, fik det dårligste valg siden splittelsen af Tjekkoslovakiet i 1993. Partiet fik kun 7,3 procent af stemmerne.

ANO gik til valg på løfter om at sætte skatten ned og erstatte korrupte politikere. Desuden vil partiet forsegle Europas grænser og forhindre, at der kommer en eneste flygtning ind i landet.

Sent lørdag aften udtalte Babis, at han mener, at Tjekkiet søger en aktiv rolle i EU. Desuden ønsker han, at landet finder allierede i kampen for at standse ulovlig indvandring.

- Vi er nødt til at forberede nogle emner og derefter præsentere over for Det Europæiske Råd, hvad vi ønsker at forandre.

- Vi vil fordoble fødevarekvaliteten, finde en løsning på spørgsmålet om migration og bekæmpe indvandring, sagde han.

Samtidig fortalte han, at landet helt sikkert har en allieret i Østrig. Ifølge Babis har landet samme holdning til spørgsmålet om indvandring.

/ritzau/Reuters