42 procent af de danskere, der tror, de er overvægtige, er rent faktisk decideret fede.
Det viser en undersøgelse blandt 2000 danskere foretaget af analysevirksomheden Opinium på vegne af European Association for the Study of Obesity, Easo.
Tallene vækker stor bekymring hos formanden for Dansk Selskab for Adipositasforskning, DSAF, Jens Meldgaard Bruun.
- Resultaterne fra undersøgelsen skal bestemt tages alvorligt, når så stor en gruppe af danskere undervurderer deres vægt - tror de er overvægtige, men rent faktisk er fede, siger han i en pressemeddelelse fredag.
Men selvom det tilsyneladende kan være svært at afgøre, hvor stor man egentlig er, så findes der faktisk en række værktøjer, man kan tage i brug. På den måde kan man ret hurtigt finde ud af, om man er overvægtig eller decideret fed - eller om man har en helt ok vægt.
Danske Lægers Sunheds Service har udarbejdet en liste over de mest almindelige tegn på, at der er for meget fedt på sidebenene:
Taljemål
Taljemål er et udtryk for, hvordan kropsfedtet er fordelt på kroppen. Har man et taljemål, der er højere end det anbefalede, øger det risikoen for at udvikle en hjertekarsygdom. Fedt, der sætter sig omkring maven, er usundt, i modsætning til det fedt der sætter sig på hofterne, som ikke udgør en særlig helbredsmæssig risiko.
Kvinder/Mænd:
Normalvægt: Under 80 cm/Under 94 cm
Moderat overvægt: 80-88 cm/94-102 cm
Svær overvægt: Over 88 cm/Over 102 cm
BMI
BMI er en forkortelse for Body Mass Index og anvendes til at vurdere personens vægt i forhold til kropsmassen. BMI beregnes som vægten i kg. delt med højden i meter opløftet til anden potens:
BMI = vægt (kg)/ højde(m)2
Undervægt: BMI under 18,5
Normalvægt: BMI mellem 18,5 og 24,9
Overvægt: BMI mellem 25 og 29,9
Fedme (Svær overvægt): BMI over 30
Læs mere på Danske Lægers Sundhedsservice