De tre mest udbredte fejl og snyd er:
- Løn for færre timer, end man arbejder,
- Chefen ikke betaler til pensionen
- Der bliver snydt med tillæg
Følg denne gennemgang på din egen lønseddel, og du skulle være godt dækket ind.
1. Dato
Første skridt er at se, hvilken periode du er aflønnet i. Det står som regel øverst på lønsedlen. Fra den 1. til den 1. eller måske fra den 15. til den 14. som rengøringsassistent i eksemplet.
2. Tæl timer
Den mest udbredte brøler: Du for løn for færre timer, end du har arbejdet. Derfor: Hvor mange timer står der, du har arbejdet? Og stemmer det med, hvor mange timer du rent faktisk har arbejdet? Skriv dine timer ned i din kalender hver dag og regn sammen efter hver måned.
3. Timeløn
Står der den rigtige timeløn? Er du i tvivl, kan du spørge din tillidsrepræsentant om du får den rigtige sats.
4. Tillæg
Nedenunder din timeløn, skal der stå et eller flere tillæg. Arbejder du om aftenen, skal du have aftentillæg. Arbejder du en søndag eller helligdag, skal du have Sh-tillæg. Og har du nogle års erfaring, har du ofte krav på anciennitetstillæg.
Desuden er der tillæg for hver enkelt branche, som sagtens kan løbe op. For eksempel får murere 80 kroner i skurpenge for hver dag, de arbejder et sted, hvor der ikke er skur.
5. Pension
Du skal betale en del af din løn til pensionen, og der skal fremgå af din lønseddel. Din arbejdsgiver skal betale dobbelt så meget ind, og det skal også fremgå. Hvis det ikke står på lønsedlen, bør du forhøre dig hos din fagforening, der kan tjekke hos pensionsselskabet.
6. Skat
Din lønseddel er dit bevis for, at din chef rent faktisk har indbetalt den skat, han skal. Derfor bør du lige tjekke, at han har trukket ATP, Arbejdsmarkedsbidrag og A-skat af din løn. Stemmer det på lønsedlen, kan skattefar ikke komme efter dig, hvis der er rod med dine skatteindbetalinger. Så er det din chefs ansvar.
7. Løn
Til slut står der, hvor mange penge der er til rådighed på kontoen. Det beløb, det hele handler om.