Den beløbsmæssigt største klods i anklagemyndighedens tiltale mod Nordea handler om 25 såkaldte "østkunder".
24,8 milliarder kroner strømmede gennem bankens internationale afdeling på Vesterbrogade i København, og det problematiske er, at banken forsømte at kontrollere kundernes transaktioner.
Det er påstanden i det anklageskrift, som National Enhed for Særlig Kriminalitet, NSK, fredag har givet pressen indsigt i.
Et af de øvrige punkter i tiltalen drejer sig om, at Nordea løbende forsynede en række vekselkontorer med bjerge af særligt 500-eurosedler, selv om myndighederne havde advaret om, at netop disse sedler ofte blev brugt i forbindelse med kriminalitet.
Men i den internationale afdeling var banken altså alt for passiv i forhold til de 25 kunder, hævdes det.
Transaktionerne var "usædvanligt store", og der var "usædvanlige mønstre", hedder det. Kunderne havde ingen forretningsmæssig tilknytning til Danmark, og mange af pengene løb gennem skattelylande.
Kunderne havde adresser på kontorhoteller eller i postbokse, og ejer- og ledelsesstrukturerne var "uigennemsigtige", lyder beskrivelsen i anklageskriftet.
Man havde simpelthen ikke tilstrækkeligt med oplysninger om, hvem kunderne var.
Banken svigtede ifølge NSK ved ikke at overvåge kundeforholdene eller kigge nærmere på de over 17.000 transaktioner, som fandt sted gennem tre år fra marts 2012 til juli 2015.
For eksempel lukkede banken 90 automatisk genererede alarmer om 16 af de 25 kunder uden at undersøge dem inden for rimelig tid.
Desuden blev heller ikke Hvidvasksekretariatet underrettet i rette tid om mistænkelige transaktioner, hævdes det.
Forsømmelserne udgør en overtrædelse af de lovbestemmelser, som skal hindre hvidvask, påstås det i anklageskriftet.
Her har NSK i øvrigt ikke angivet størrelsen af bødekravet. Banken har selv tidligere reserveret mere end 700 millioner kroner til betaling af bøder. Det skete i 2019.
Et afgørende stridspunkt i den kommende straffesag i Københavns Byret handler om jura.
Det er allerede kommet frem, at der er uenighed om, hvorvidt forholdene skal bedømmes ud fra de dengang gældende regler eller efter den senere vedtagne hvidvasklov.
/ritzau/