Sommerferien er efterhånden et overstået kapitel, og de fleste danskere er så småt tilbage i hamsterhjulet.
Og uanset om det er kontoret eller studiet, der kalder, står computerskærmen sandsynligvis også og venter. Men det er ikke altid en gnidningsfri oplevelse at vende tilbage til den statiske arbejdsstilling foran computeren i mange timer.
Det gælder både hvis du har synsproblemer, og hvis du har sunde øjne.
Mange timer foran computerskærmen kan nemlig forårsage ubehag, hvis du ikke tager dine forholdsregler.
Det forklarer Annette Slyngborg, leder af klinisk udvikling hos Synoptik.
- Hvis du sidder med et stift blik og kigger på skærmen fra samme afstand i lang tid, så kommer øjenmusklerne på overarbejde. Det kan forårsage hovedpine, irriterede øjne og træthed.
Det svarer til at holde noget tungt med udstrakt arm i lang tid. Musklerne kan simpelthen ikke holde til det, siger hun og forklarer, at i modsætning til hvad mange tror, har det ikke noget med skærmens lys at gøre, hvis du oplever træthed eller hovedpine forårsaget af computerarbejde.
Spændingshovedpine er ikke unormalt blandt danskerne. En undersøgelse fra Synoptik viser, at mere end hver tredje dansker har oplevet spændingshovedpine inden for den seneste måned.
Kig nedad og husk at blinke
En af de ting, du kan gøre for at skåne øjnene, er at sænke omputerskærmen, så den står lidt under øjenhøjde.
- Øjenmusklerne er mest afslappede, når blikket er rettet lidt nedad. Derfor er det mindre anstrengende at læse bøger på ferien end at kigge på en skærm, når hverdagen begynder igen.
For at skåne øjenmusklerne, sørger kroppen desuden ofte automatisk for, at man læner nakken unaturligt tilbage. Det kan give spændingshovedpine. Igen kan problemet løses ved at sænke computerskærmen.
Anette Slyngborg fortæller også , at forskning har vist, at du blinker tre gange mindre, når du sidder foran en skærm, end du gør normalt. Det er endnu en årsag til, at du let kan få tørre og trætte øjne af at kigge på computeren.
Pauser er din ven
Hvis du vil undgå gener, når du vender tilbage til læsesalen eller kontoret, er det ikke nødvendigvis nok at sænke computerskærmen.
Det er nemlig mindst lige så vigtigt at holde pauser, hvis du vil undgå at over belaste øjnene, fortæller Annette Slyngborg.
- Vores øjne er skabt til at flakke rundt i vores omgivelser. Men når vi sidder i lang tid og koncentrerer os foran computerskærmen, så flytter vi ikke blikket nær så meget, og det er usundt for øjnene, siger Annette Slyngborg og fortsætter:
- I USA taler man om 20-20-20-reglen. Den går ud på, at man efter hvert 20. minut skal holde en pause, hvor man kigger 20 sekunder på noget, der er 20 fod væk. I Danmark bruger vi jo ikke fod, men reglen dur naturligvis alligevel. 20 fod svarer cirka til 6 meter.
4 gode råd til at skåne dine øjnene foran skærmen:
- Sænk skærmen så du kan se hen over kanten på den. Ved at indstille skærmen lidt under øjenhøjde kan du forebygge, at øjenmusklerne kommer på overarbejde.
- Hold pauser. Øjnene er beregnet til at flakke rundt i vores omgivelser, og de bliver trætte, hvis de ikke får lov til det. Kig væk fra skærmen med jævne mellemrum – og husk at blinke, så øjnene ikke bliver tørre.
- Vær opmærksom på refleksioner og blændinger. Man kan få hovedpine efter lang tid med sammenknebne og blændede øjne. Sørg for, at der ikke refleksioner i din skærm.
- Test for synsfejl, hvis du hyppigt oplever hovedpine, især i panderegionen. Optikeren kan samtidig give dig konkrete råd til, hvordan du undgår gener fra din computer.
Om undersøgelsen
Synoptik har gennemført en befolkningsanalyse af danskernes holdninger til deres syn og briller. Analysen baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions panel i perioden 8.-13. april 2022. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse. Fuld repræsentativitet på de fire baggrundsvariabler er sikret ved efterfølgende vægtning.
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.