Statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) ser ingen grund til at tro, at hun er blevet overvåget af den amerikanske efterretningstjeneste, sådan som den tyske forbundskansler frygter, det er sket for hende.
- Jeg kender kun de her historier fra den måde, pressen har dækket det på. Jeg kan ikke gå ind i hverken den franske eller tyske situation.
- Jeg har ikke grund til at tro, at jeg skulle være aflyttet, siger Thorning og bemærker, at hun tidligere har reageret kraftigt i forhold til oplysninger om, at EU's institutioner skulle være blevet aflyttet.
Statsministeren udtaler sig umiddelbart inden, hun torsdag eftermiddag møder de øvrige stats- og regeringschefer fra EU til topmøde i Bruxelles.
Spørgsmålet om aflytning er ikke på topmødets officielle dagsorden.
Men det ventes at dominere korridorsnakken, efter at en talsmand for den tyske forbundskansler, Angela Merkel, onsdag aften sagde til nyhedsmagasinet Der Spiegel, at tyske efterretninger tyder på, at USA har aflyttet Merkels mobiltelefon.
Statsministeren henviser til, at hun selv har taget spørgsmålet om aflytning af EU's institutioner op med USA's præsident, Barack Obama, da de mødtes i Stockholm 4. september.
Og at også udenrigsminister Villy Søvndal (SF) har nævnt sagen om aflytning af EU-institutioner for USA's udenrigsminister, John Kerry.
- Selvfølgelig er det ikke noget, vi bare skal acceptere. Da jeg selv sagde det til Obama, tog han det særdeles alvorligt, siger Thorning.
Men statsministeren opfordrer også til, at diskussionen kommer "ned i et leje, hvor den hører til" og ikke kommer "op i det røde felt".
- I de tilfælde, hvor der er grund til at tro, at der har været overvågning, der har vi reageret. Der er ikke nogen, der tager let på det.
- Men vi taler om vores allernærmeste allierede. Derfor synes jeg, man skal passe på med sådan nogle mistanker, siger Thorning.
På et spørgsmål om Dansk Industris bekymringer for, at deres medlemmer i dansk erhvervsliv skulle have været udsat for systematisk overvågning, hæfter statsministeren sig ved, at der ikke er fremlagt beviser.
- De har selv sagt, at de kan ikke dokumentere overvågning af danske industriinteresser.
Statsministeren ønsker ikke at svare på spørgsmål om, hvorvidt danske sikkerhedsinteresser i nogen grad bliver varetaget af amerikansk overvågning.
- Jeg hverken vil eller kan gå ind i diskussionen om danske sikkerhedsinteresser, siger Thorning og henviser til, at det handler om efterretninger, Politiets Efterretningstjeneste (PET) og Forsvarets Efterretningstjeneste (FE).
/ritzau/
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.