Den danske folkeskole har brug for et stort løft, så børnene får mere ud af deres skoledag. I dag løfter folkeskolen nemlig ikke opgaven godt nok.
Det fastslår statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) på dagen, hvor regeringen præsenterer sit udspil til reform af folkeskolen.
- Vi har en rigtig god folkeskole i Danmark, men den er ikke god nok. Tiden er kommet, til at folkeskolen skal have et godt, stort løft, siger Helle Thorning-Schmidt.
Hun fastslår, at skolebørnene skal have 800 flere undervisningstimer over hele deres skoleforløb.
- Det er på tide at give folkeskolen et løft i stedet for de små skridt, som har kendetegnet de senere år, siger Helle Thorning-Schmidt.
Regeringens udspil "Gør en god skole bedre - et fagligt løft af folkeskolen" har fået en fin modtagelse fra Venstre og De Konservative, fra erhvervslivet og skoleeksperter.
Udspillet lægger ud over længere skoledage med flere undervisningstimer op til engelskundervisning fra 1. klasse, nye aktivitetstimer og mere efteruddannelse til lærerne, så de fremover kun underviser i fag, de er uddannet inden for.
Dansk Folkeparti, som er en del af forligskredsen bag folkeskoleaftalen, er dog kritisk over for idéen om en heldagsskole med op til 37 timer om ugen for de ældste elever.
Regeringen har afsat fire milliarder kroner i alt frem til 2020 fra en allerede eksisterende reserve. Og det er ikke nok til at føre de storstilede planer om en bedre folkeskole - og ikke mindst flere undervisningstimer - ud i livet.
Uden flere undervisningstimer fra lærerne kan regeringens udspil til en ny folkeskole ikke hænge sammen rent økonomisk.
Med andre ord er den nye folkeskoleaftale helt afhængig af de kommende overenskomstforhandlinger mellem kommunerne og lærerne.
Mandag aften udtrykte Anders Bondo Christensen, formand for Danmarks Lærerforening, stor forundring over forslaget fra regeringen.
- Det er vel helt nyt, at en regering fremlægger noget, som den kalder et ambitiøst løft, og samtidig siger, at forudsætningen er, at medarbejderne arbejder langt mere, sagde Anders Bondo Christensen, formand for lærerforeningen, til Ritzau.
/ritzau/