Der er en grund til, at AMG-biler ofte bliver kaldt ”hammeren”. De slår deres jernnæve ned kompromisløst og pulveriserer konkurrenterne med håndbyggede store og kraftfulde motorer og knivskarpe køreegenskaber, som skulle de ud på Le Mans-banen.
Når der så introduceres en elektrisk AMG, hvad så? Vil kunderne tage til takke med lidt ekstra wirrrr-wuuussss-lyd, end der er i lillebror EQS? Eller skal der mere til? Et retorisk spørgsmål, for selvfølgelig skal der det. Alene det faktum, at du skal lægge en lille million mere for at få AMG-mærket bagpå forpligter jo.
Den er lang, praktisk, hurtig og meget dyr. Foto: Per Kuskner
I forvejen er EQS noget af det ypperste indenfor elbiler. Luksus, futuristisk design, oceaner af plads overalt og et cockpit, som får en til at smile indvendigt, hver gang displayet lyser op som et rumskib. Og EQS-AMG’en har selvfølgelig alt der og en del mere.
Først og fremmest fart. Den vejer 2.7 tons, men skyder frem som et sølvgråt projektil, når man træder speederen ned. Avisen.dk's testmodel var udstyret med den såkaldte Dynamic Plus-pakke, hvor effekten går fra standard 658 hk. (950 Nm) og op til 761 hk. (1020 Nm). Den koster sølle 60.000 kroner ekstra, og det er ikke mange basører – kun dobbelt af prisen på, hvad den selenitgrå magno-lakering koster, så tag for Guds skyld Dynamic med i pakken.
Eminent cockpit med gigantiske infotainment-skærme – også til passagererne. Foto: Per Kuskner
Ikke for de ydmyge
Ydermere er chassiset gjort stivere og luftaffjedringen tilpasset AMG-mode, så køreglæden og det dynamiske feel bliver holdt i hævd. Gennem de 22” fælge er der udsigt til de voldsomme røde bremsekalibre, som er ekstraudstyr (altså farven).
Er man lidt sky anlagt, skal man slet ikke overveje at købe, endsige at køre med i en EQS-AMG. Folk drejer hovedet af led, car-spottere knipser løs og børn smider cyklerne for at tage snapshots af vidunderet. Og den er også fascinerende og lidt vulgær. Og smuk ligesom man synes en stor haj kan være smuk på sådan en helt frygtindgydende måde.
Fortiden mødte fremtiden. En ældre topmodel fra 1960’erne: Mercedes 600, hilste på topmodellen uden motor og gearkasse, AMG EQS, på Arne Jacobsen-tanken i Skovshoved. Foto: Per Kuskner
Der er masser af plads som sagt. På bagsædet kan du sidde med strakte ben, der er massage i alle sæder, solgardiner og bagagerummet sluger 610 liter, og der er en brønd til kabler under gulvet.
Rækkevidden er så som så. Det koster, når det er en performance-elbil, så fuldt opladet kører man 578 km. Det er pænt langt, men stadig næsten 200 km. mindre end EQS’en. Til gengæld tager det kun 30 min. at fylde den 80% op, da det store 107.8 KWh store batteri er effektivt. Men altså med en lynlader og ikke de små 11 kWh-”bimse-ladere”, der desværre er flest af overalt.
Er den så alle de ekstra penge værd? Mjohhhnæææ, både og. Du får en performance-car, som er politisk korrekt såmænd med 0-emission, så du kan pege fingre ad dem fra Enhedslisten, som kører i en Berlingo.
EQS-modellerne kommer med et 108 kWh litium-ion-batteri uanset modelbetegnelse, og den eneste forskel er ydelsen og rækkevidden. Hvis du oplader EQS AMG via en hurtig DC-stikdåse, kan EQS oplade fra 10 til 80 % på ca. 30-35 minutter. Foto: Per Kuskner
Men du får jo af gode grunde ikke en håndbygget motor med tordendrøn ud gennem afgangsrørene. Men så kan du altid downloade den lyd og afspille den på dit Burmester surround sound lydanlæg. Så lugter det endnu mere af AMG…
* * * * * (5 stjerner ud af 6)
Specifikationer:
Mercedes-AMG EQS 53 4Matic+
751 hk. 0-100 km/t: 3,4 sek.
Pris fra 1.806.000 kr.
Testmodel: 2.083.191 kr.
Hvorfor?
Fordi du får et fantastisk og dynamisk design – ude som inde, voldsom fart og acceleration og på samme tid masser af luksus og plads.
Hvorfor ikke?
Fordi det er en uhyrlig pris for en elbil uden afgift