Tak, corona: Kvinder slipper for pisk

Helt vildt
Den hedenske tradition, der især er udbradt i Tjekkiet landsbyer, kaldes "Ride of the King". Billedet er fra et tidligere år. (Foto: Ritzau Scanpix)

På grund af pandemien er kontroversiel påsketradition aflyst

Corona-pandemien bringer død og ødelæggelse til det meste af verden. Men den fører også noget godt med sig. I hvert fald for de unge kvinder i Tjekkiets landsbyer.

I forbindelse med påsken er traditionen med at piske unge kvinder nemlig aflyst.

Den gamle, hedenske tradition går ud på, at unge mænd går fra dør til dør, synger en sang og med grene af piltræ let pisker kvindernes balder og ben. Til gengæld for de et farvet æg og et skud blomme-brændevin. Ifølge overleveringen skulle det sikre kvindernes frugtbarhed.

Det lyder måske harmløst, men det er langt fra tilfældet for mange tjekkiske piger.

– Det gør ondt som bare fanden. Og selv som barn følte jeg mig forlegen: Du giver dine æg til mænd for at forhindre dem i at være voldelige? Det kan ikke være rigtigt, siger Ladka Bauerova til BBC.

Traditionen foreskriver, at mænd fra morgenstunden 2. påskedag går fra hus til hus og let pisker landsbyens unge kvinder. Men efterhånden som de får mere og mere brændevin, bliver det sværere og sværere at kontrollere pisken.

I år ser kvinderne dog ud til at undgå pisken. Den tjekkiske indenrigsminister, Jan Hamacek, har i stærke vendingen opfordret til at droppe traditionen og holde sig indendøre.