Sygeplejersken Solveig får stor hæder af dronningen: "Det er med ærefrygt"

Sygeplejerske Solveig Schmidt Hansen modtager Dronningens Fortjenstmedalje. (Foto: Foto: Privat)

Solveig Schmidt Hansen kan se frem til en stor dag på fredag, hvor hun modtager sin fortjenstmedalje i sølv fra Dronningen. Det er især arbejdet med patienterne, hun finder glæde i.

Da Solveig Schmidt Madsen begyndte som helt ung sygeplejerske, var drømmen at redde verden.

I dag, 40 år senere, kan hun se tilbage på et arbejdsliv, der har været hårdt både psykisk og fysisk. Men på trods af nedskæringer og øget pres på sygehusgangene, er det med både ærefrygt og glæde, at Solveig Schmidt Madsen modtager sin fortjenstmedalje i sølv efter 40 år som sygeplejerske. 

- Jamen, jeg havde da ikke troet, at jeg kunne nå så langt inden for mit fag. Så det er bestemt med ærefrygt, at jeg modtager medaljen, og man er da også sådan lidt ydmyg over at skulle op til Dronningen, siger Solveig Schmidt Madsen.

Hendes 40 loyale år bliver fejret med en reception, hvor oversygeplejersken på Regionshospitalet Viborg overrækker fortjenstmedaljen. 

Dronningens Fortjenstmedalje tildeles en fortjenstfuld indsats efter mindst 40 års uafbrudt ansættelse indenfor samme beskæftigelsesområde i den offentlige sektor. Arbejdsgiveren indstiller medarbejderen til medaljen.

Det er altså arbejdsgiveren, der beslutter, at medarbejderen har gjort sig fortjent til hæderen og skal dekoreres med medalje, som det hedder, når man bliver tildelt en medalje af Kongehuset. Modtageren bliver herefter inviteret til audiens hos dronning Margrethe. 

Selv er Solveig Schmidt Madsen ikke i tvivl om, at det er arbejdet med patienterne og de pårørende, der har givet hende motivation til at gøre sit bedste på jobbet. For selvom hun stadig er glad for sit arbejde, har hun på egen krop mærket konsekvenserne af nedskæringer i sundhedssektoren. 

- Der er lidt faglig stolthed forbundet med at modtage medaljen. Nu er jeg jo uddannet sygeplejerske. Jeg har godt kunne lidt mit arbejde med omsorg og empati, men det har ikke været uden omkostninger. Det er hårdt både psykisk og fysisk, og nedskæringer gør det ikke bedre, forklarer Solveig Schmidt Madsen og uddyber:

- Arbejdsglæden var bedre førhen, hvor man kunne gå tilfreds hjem. Det har været hårdt for alle. Det er da deprimerende, når de unge sygeplejersker går grædende hjem fra arbejde. Vi skal passe på vores sundhedssektor, siger hun.

På trods af nedskæringernes konsekvenser, glæder Solveig Schmidt Madsen sig dog stadig over sine 40 år som sygeplejerske. Fortjenstmedaljen vil hun forbinde med de givende oplevelser, hun har haft som sygeplejerske.

- Der er en tilfredsstillelse ved, at man kan passe sit arbejde, og man får bestemt noget tilbage. Omgangen med patienter og kolleger på både godt og ondt. Selvom patienterne er døende, og det selvfølgelig er hårdt, kan man få masser igen, siger Solveig Schmidt Madsen.