Administration 

Lektor og forfatter: Jobcentre truer syge med sanktioner - én blev selvmordstruet af det

- Borgerne går psykisk ned på mødet med systemet, og borgerne har voldsomme følgevirkninger, siger Tina Bømler. (Foto: Foto: Privat)

Folk med langvarig sygdom bliver ydmyget på jobcentrene, og selv deres læges ord bliver ikke taget alvorligt. Det fortæller bogaktuel forsker og konstaterer, at vi har fået ny gruppe af socialt udsatte.

Vi har fået en ny udsat gruppe i samfundet, og det er de forsikrede, sygemeldte borgere.

Sådan lyder et af budskaberne i en ny bog, ’Når de syge skal arbejde,’ hvor 18 sygemeldte fortæller om, hvordan deres tilstand blev værre af jobcentrenes behandling.

Opslidende arbejdsprøvninger, uvished i årevis og mistroiske sagsbehandlere er fælles erfaringer for de syge borgere, som bogens forfatter, Tina Bømler, har talt med.

Alle undtagen én af bogens medvirkende har haft almindeligt arbejde, indtil sygdommen ramte. Og mødet med systemets krav har været overrumplende for dem.

- Borgerne går psykisk ned på det, og de har voldsomme følgevirkninger af at have været i systemet, siger Tina Bømler, der er forsker og lektor, ph.d. ved Aalborg Universitet. Hun er også socialrådgiver af uddannelse.

- De kommer i meget lange forløb, hvor de bliver kastet fra det ene til det andet og sendt ud i jobafklaring. Lægens ord har intet at sige, og det er stressende at gå i uvished om, hvornår man skal sendes ud i arbejdsprøvning igen, og hvornår man bliver afklaret.

- Flere af dem er bekymrede for, om deres hus ryger på tvangsauktion, fordi de ikke kan klare kravene. De spørger hele tiden sig selv undervejs: Hvornår er det nok?

Sagsbehandler: ’Tag dig sammen’

En af de personer, der medvirker i bogen, har et alvorligt piskesmæld, men fik at vide af sagsbehandleren, at hun skulle tage sig sammen. Hun blev sendt i praktik i et rengøringsjob, men det var for hårdt fysisk, og senere blev hun sendt i en praktik, hvor hun skulle vejlede psykisk udviklingshæmmede.

”Det resulterede faktisk i, at jeg var dårligere end borgerne, og borgerne tog sig af mig i stedet for og lavede mit arbejde,” fortæller den sygemeldte borger med piskesmæld, som nu er på vej i sin fjerde arbejdsprøvning.

En anden, der har slidgigt og nedfalden forfod efter over 42 års fysisk arbejde, fortæller i bogen:

”Sagsbehandleren var spydig over for mig og mente, at jeg skulle på kontanthjælp, fordi jeg ingen små børn havde mere. Det var en ydmygende oplevelse.”

De 18 personer, som Tina Bømler har interviewet, har primært fysiske lidelser, som slidgigt, diskusprolapser, ledbetændelse, Parkinsons og skader efter trafikulykker. Alle har måttet sygemelde sig i deres arbejdsprøvninger, selvom de vidste, at det hele ville starte forfra igen bagefter med nye arbejdsprøvninger.

Sygdom skaber flere udsatte

Turen i systemet har i gennemsnit taget tre år for de sygemeldte borgere i bogen, og nogle er stadig i afklaringsforløb i håb om fleksjob eller førtidspension. Ingen af dem har fået det bedre af aktiveringerne – tværtimod.

- Kravene om aktivering gør syge mennesker dårligere, både fysisk og psykisk, mener Tina Bømler.

- Traditionelt har man ikke været udsat, fordi man var sygemeldt, men det er man i dag, fordi der er fokus på beskæftigelse frem for helbred. Vi taler om mennesker, der har arbejdet hele deres liv, og som nu er i farezonen for at blive det, man kalder socialt udsatte, simpelthen fordi de er blevet syge.

Tidspunktet, hvor det for alvor går ned ad bakke for de sygemeldte, er ifølge Tina Bømler, når sygedagpengene ikke bliver forlænget.

Så skal borgerne typisk i jobafklaringsforløb, hvor man får en ydelse, der er lavere end sygedagpengene og svarer til kontanthjælp. Betingelsen for at få en ydelse er dog, at man deltager i aktivering, praktik og/eller kurser og projekter.

- Nogle kan ikke leve op til kravene og forsvinder helt ud af systemet. De findes ikke hos Danmarks Statistik, og derfor er det svært at skaffe præcise tal på, hvor mange, det drejer sig om, siger Tina Bømler.

Lægen er sat ud af spillet

Hvor meget en syg borger kan klare, er op til jobcenteret at vurdere. Efter tre måneder kan det vælge at raskmelde borgeren og stoppe sygedagpengene, som flere af interviewpersonerne har oplevet.

Jobcentrene har gennemgående ikke taget deres lægeerklæringer alvorligt, og mange af dem har følt sig presset til at raskmelde sig før tid.

En hovedpointe i bogen er netop, at sygdom ikke længere er en sag mellem patient og læge.

- Sygdom er blevet et offentligt anliggende, hvor myndighederne er kravlet helt ind i de private gemakker, siger Tina Bømler.

- Vurderingerne er overladt til folk på jobcentrene, der ofte ikke engang har en socialfaglig uddannelse. Det er dem, der kan bestemme, hvornår du er for syg til at arbejde. De har magten til at lukke for ydelserne, så de behøver ikke at lytte til lægefaglige vurderinger. Det er fuldstændig grotesk.

Arbejde helbreder ikke de syge

Aktivering af sygemeldte borgere har været lovpligtigt siden 2010. I 2014 skar man ned på det antal uger, man kan få sygedagpenge, fra 52 til 22, og opfandt ’jobafklaring’ med den lavere ydelse.

- I 70’erne var det sjovt, da Jacob Haugaard sagde: ”Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge.” I dag er det ikke sjovt længere – det er blevet til alvor, siger Tina Bømler.

- Aktiveringskravet til de sygemeldte kan ses som en politisk holdningsændring til, hvordan vi bliver raske. Det er i tråd med, hvad Claus Hjort Frederiksen i 2008 sagde om, at det bedste for syge var at komme ud og arbejde. Det er der bare ingen forskning, der tyder på.

I bogen nævner hun et projekt, der blev lavet inden lovændringerne for at undersøge, om syge borgerne blev mere selvforsørgende af aktivering. Det blev de ikke, viste det sig.

Tidligere i år har to forskellige forskningsprojekter vist, at aktivering af syge har negativ effekt på beskæftigelsen.

Råber ad borgerne

Tina Bømler har svært ved at sige, hvad der har været værst for hendes interviewpersoner: Uvisheden om, hvad der skal ske, selve aktiveringerne, eller kontakten med jobcenteret. Det sidste vurderer hun som stærkt medvirkende til, at de syge fik det værre.

- Det er tankevækkende, hvor mange ubehagelige reaktioner, de møder undervejs fra sagsbehandlere og konsulenter, som for eksempel råber ad dem, truer dem med sanktioner og ringer konstant.

- Hovedparten oplever møderne med jobcentret som ydmygende. Mange af dem har fået alvorlige stressymptomer af det, og en af dem har været selvmordstruet.

- Og de kan jo ikke bare tage deres gode tøj og gå, for de er afhængige af at få deres ydelser, siger Tina Bømler.

Hun håber, at bogen kan være et opråb til politikere både i kommunerne og på Christiansborg:

- Det er staten, der styrer kommunernes adfærd via lovgivningen – men kommunerne kunne også vælge at presse imod. Det er der mange, der ikke gør. Jeg kan ikke se, at der er noget i vejen for at en kommune siger: ’Lad os lave en aftale om, hvor meget vi vil byde vores borgere.’

- Jeg synes, det er vigtigt at få borgernes perspektiv på et system, der ikke er en hjælp, men som tværtimod knækker dem. Vi ville alle sammen have det skidt med at skulle igennem det samme, siger Tina Bømler.

Tina Bømler er uddannet socialrådgiver, cand.scient.adm. og er lektor. Hun har tidligere udgivet en række fagbøger om socialpolitik og socialt arbejde. Den nye bog udkommer 9. januar på Hans Reitzels Forlag.

to personer
Kendte

DR-vært springer ud

et badeland
Nyheder

Rotte holder dansk

badeland lukket

en elbil på fabrikken
Biler

Salg af billige brugte
elbiler eksploderer

et cykelbatteri
Krimi

Otte bragt til hospitalet
- cykelbatteri eksploderede

en kro set fra landevejen
Nyheder

Kropar plages af rygter

et billede af en politibil
Krimi

Ulykke i industrikvarter -
to alvorligt tilskadekomne

et skib
Nyheder

Endnu et inspektionsskibe har problemer

en togfører
Krimi

Signalfejl stopper
tog og skibstrafik

brandbil ved hus
Nyheder

Mistanke: Forbrydelse

bag syv ofre i brand

smadret bil mod træ
Krimi

Frontalt mod stort træ

kvinde
Kendte

Kat Stephie: 

Tvunget til blowjob

en mand med skæg
Krimi

Har du set Kevin:

Efterlyst for vold

mand
Kendte

Kevin Magnussen stopper

Krimi

Vestas:

Mand død i arbejdsulykke

kvinde
Kendte

Madklubben 2:

Kendisser gør comeback

rod på roskilde
Krimi

Omkommet mand

var frivillig hjælper

hus
Nyheder

Boligkøbere

vælger fast rente

koncertplads fra luften
Nyheder

Anholdt for trusler

mod Taylor Swift

kvinde
Nyheder

Du kan ikke slå

Donald Trump

Turister i skyggen
Nyheder

Myndigheder advarer:

Op mod 44 grader

Grev Nikolai i mørkt jakkesæt.
Kongelige

Grev Nikolais

kærlighedsferie

Skelettet
Nyheder

Solgt for over

en kvart milliard

Et beskyttelsesrum udefra
Nyheder

Danmark har 3,6 millioner

pladser i beskyttelsesrum

Bo Bech klør sig i håret.
Kendte

TV-kok skal være

far for første gang

Folk i et supermarked
Nyheder

Stjæler med arme og

ben: Højeste i 29 år

En kupon fra Vikingelotto
Nyheder

Vandt millioner 

for et år siden:

Sådan er de brugt

En kvinde måler sin mave
Nyheder

Slankemedicin medskyldig

i tøjkædes konkurs

Dennis Knudsen
Kendte

Dennis Knudsen

dømt igen

et hotel med ild og palmer
Nyheder

Ikonisk hotel i Las Vegas lukker og slukker

en ulykke
Krimi

24-årig løslades efter dødsulykke ved Hillerød

Piller i bokse
Sundhed

Novo-aktien falder 

en powerbank
Sundhed

IKEA advarer: Brug ikke denne powerbank

Udrykningskøretøjer på en vej
Krimi

Beboer er i kritisk tilstand efter brand

Mennesker på en strand
Nyheder

Op til 30 graders varme i vente

en mand i gult
Sport

FAKTA: 17. etape i Tour de France

en smilende mand
Krimi

Her er manden som blev skudt ved Trump-attentatet

Nyheder

Internater er fyldt med efterladte kæledyr

Donald Trump på talerstol
Nyheder

USA kender til planer om attentat mod Trump

Trump med blod, french toast, en skuespiller og en racerkører
Livsstil

Sommerquiz – test dig selv

Mand i jakkesæt og slips taler
Nyheder

Toppolitiker dømt skyldig i korruption

Gadebillede fra Bangkok
Krimi

Vildt røveri:

Dansker anholdt 

i Thailand

Mand i å
Nyheder

Ægtepar kørte i åen:

Han reddede deres liv

Sport

Nadal slår Björn Borgs søn

Hotel set ude fra
Nyheder

Seks personer fundet døde på luksushotel - døde af cyanid

Krimi

Ægtepar sigtes for import af 12 kilo kokain

Sanger på scenen
Nyheder

Rockband afbryder verdensturné

efter Trump-kommentar

Skål med chips
Sundhed

Chili-chips sender 14 teenagere på hospitalet

Retten på Frederiksberg
Krimi

Tiltalt for at dræbe sin bror med kniv

morgenmadsprodukter i glas
Sundhed

Få det bedre uden sukker: Her er fælderne

tre politikere
Kendte

Politiker på vej mod
gevinst på millioner

billede af en politibil
Nyheder

Mistanke om drab:
To fundet døde i
dansk bil i Sverige

en kvinde kigger ind i kameraet
Kendte

Ditte Julie:
Nu nyder jeg sex

et par
Kendte

Slotsejere truet med
krav om millioner

en baby
Nyheder

Her er de mest populære navne til nyfødte

politi og beredskab på stedet
Krimi

52-årig har mistet
livet i trafikulykke

en mand
Kendte

Mads Langer

er blevet skilt

snegle
Nyheder

Vi bliver næppe nogensinde fri for dræbersneglen

en tallerken mad
Sundhed

Kost kædes sammen
med hjernesygdomme

en person i et par cowboybukser
Livsstil

Skal beskidte
jeans vaskes?

en bil pakkes til ferien
Krimi

Sådan snyder du tyven

en bjørn
Dyreliv

500 bjørne skal aflives

en glad mand
Nyheder

Vicepræsidentkandidat har kaldt Trump "idiot" og "Amerikas Hitler"

Nyheder

Retssag mod Trump
afvist af dommer udpeget
af ekspræsidenten

billede af en politibil
Krimi

Hoppede og
trampede på offer

En hånd med flere lottokuponer.
Nyheder

Her bor to nyslåede

millionærer 

en mand på en talerstol
Nyheder

Donald Trump trækker
danske aktier i rødt

fra Den Sorte Svane
Krimi

Efter "Den sorte svane":

Vil tage Lise Roulunds

advokat-titel

Piller og stetoskop på et bord.
Sundhed

Derfor hjælper

jodtabeletter ikke

hvis du er over 40 år

Folk på lossepladsen
Nyheder

Indrømmer 42 drab -

fundet på losseplads

Krimi

Havde 2100 kanonslag

Lisbet Dahl i Tivoli
Kendte

Lisbet Dahl taler

ud efter

hjerteoperation

Broen hvor kufferterne blev fundet
Nyheder

Kuffert-drabene:

Tidligere bofælle

sigtet

Mette Frederiksen
Krimi

Kræver skærpet straf

for vold mod Mette

En kvinde med en iPad
Nyheder

Danskere går forgæves

- ingen vil sælge

Nordea
Nyheder

Tjener knap

ti milliarder

Folk på stranden
Nyheder

Nu bliver det op

til 25 grader

Biden sidder og taler i en stol i det ovale værelse
Nyheder

Uklart om gerningsmand

fik hjælp til skyderi

Trump efter skuddet
Nyheder

Konspirationsteorier

breder sig efter

Trump-attentatforsøg

kød
Nyheder

Populær slagter
meldt til politiet