Lektor og forfatter: Jobcentre truer syge med sanktioner - én blev selvmordstruet af det

- Borgerne går psykisk ned på mødet med systemet, og borgerne har voldsomme følgevirkninger, siger Tina Bømler. (Foto: Foto: Privat)

Folk med langvarig sygdom bliver ydmyget på jobcentrene, og selv deres læges ord bliver ikke taget alvorligt. Det fortæller bogaktuel forsker og konstaterer, at vi har fået ny gruppe af socialt udsatte.

Vi har fået en ny udsat gruppe i samfundet, og det er de forsikrede, sygemeldte borgere.

Sådan lyder et af budskaberne i en ny bog, ’Når de syge skal arbejde,’ hvor 18 sygemeldte fortæller om, hvordan deres tilstand blev værre af jobcentrenes behandling.

Opslidende arbejdsprøvninger, uvished i årevis og mistroiske sagsbehandlere er fælles erfaringer for de syge borgere, som bogens forfatter, Tina Bømler, har talt med.

Alle undtagen én af bogens medvirkende har haft almindeligt arbejde, indtil sygdommen ramte. Og mødet med systemets krav har været overrumplende for dem.

- Borgerne går psykisk ned på det, og de har voldsomme følgevirkninger af at have været i systemet, siger Tina Bømler, der er forsker og lektor, ph.d. ved Aalborg Universitet. Hun er også socialrådgiver af uddannelse.

- De kommer i meget lange forløb, hvor de bliver kastet fra det ene til det andet og sendt ud i jobafklaring. Lægens ord har intet at sige, og det er stressende at gå i uvished om, hvornår man skal sendes ud i arbejdsprøvning igen, og hvornår man bliver afklaret.

- Flere af dem er bekymrede for, om deres hus ryger på tvangsauktion, fordi de ikke kan klare kravene. De spørger hele tiden sig selv undervejs: Hvornår er det nok?

Sagsbehandler: ’Tag dig sammen’

En af de personer, der medvirker i bogen, har et alvorligt piskesmæld, men fik at vide af sagsbehandleren, at hun skulle tage sig sammen. Hun blev sendt i praktik i et rengøringsjob, men det var for hårdt fysisk, og senere blev hun sendt i en praktik, hvor hun skulle vejlede psykisk udviklingshæmmede.

”Det resulterede faktisk i, at jeg var dårligere end borgerne, og borgerne tog sig af mig i stedet for og lavede mit arbejde,” fortæller den sygemeldte borger med piskesmæld, som nu er på vej i sin fjerde arbejdsprøvning.

En anden, der har slidgigt og nedfalden forfod efter over 42 års fysisk arbejde, fortæller i bogen:

”Sagsbehandleren var spydig over for mig og mente, at jeg skulle på kontanthjælp, fordi jeg ingen små børn havde mere. Det var en ydmygende oplevelse.”

De 18 personer, som Tina Bømler har interviewet, har primært fysiske lidelser, som slidgigt, diskusprolapser, ledbetændelse, Parkinsons og skader efter trafikulykker. Alle har måttet sygemelde sig i deres arbejdsprøvninger, selvom de vidste, at det hele ville starte forfra igen bagefter med nye arbejdsprøvninger.

Sygdom skaber flere udsatte

Turen i systemet har i gennemsnit taget tre år for de sygemeldte borgere i bogen, og nogle er stadig i afklaringsforløb i håb om fleksjob eller førtidspension. Ingen af dem har fået det bedre af aktiveringerne – tværtimod.

- Kravene om aktivering gør syge mennesker dårligere, både fysisk og psykisk, mener Tina Bømler.

- Traditionelt har man ikke været udsat, fordi man var sygemeldt, men det er man i dag, fordi der er fokus på beskæftigelse frem for helbred. Vi taler om mennesker, der har arbejdet hele deres liv, og som nu er i farezonen for at blive det, man kalder socialt udsatte, simpelthen fordi de er blevet syge.

Tidspunktet, hvor det for alvor går ned ad bakke for de sygemeldte, er ifølge Tina Bømler, når sygedagpengene ikke bliver forlænget.

Så skal borgerne typisk i jobafklaringsforløb, hvor man får en ydelse, der er lavere end sygedagpengene og svarer til kontanthjælp. Betingelsen for at få en ydelse er dog, at man deltager i aktivering, praktik og/eller kurser og projekter.

- Nogle kan ikke leve op til kravene og forsvinder helt ud af systemet. De findes ikke hos Danmarks Statistik, og derfor er det svært at skaffe præcise tal på, hvor mange, det drejer sig om, siger Tina Bømler.

Lægen er sat ud af spillet

Hvor meget en syg borger kan klare, er op til jobcenteret at vurdere. Efter tre måneder kan det vælge at raskmelde borgeren og stoppe sygedagpengene, som flere af interviewpersonerne har oplevet.

Jobcentrene har gennemgående ikke taget deres lægeerklæringer alvorligt, og mange af dem har følt sig presset til at raskmelde sig før tid.

En hovedpointe i bogen er netop, at sygdom ikke længere er en sag mellem patient og læge.

- Sygdom er blevet et offentligt anliggende, hvor myndighederne er kravlet helt ind i de private gemakker, siger Tina Bømler.

- Vurderingerne er overladt til folk på jobcentrene, der ofte ikke engang har en socialfaglig uddannelse. Det er dem, der kan bestemme, hvornår du er for syg til at arbejde. De har magten til at lukke for ydelserne, så de behøver ikke at lytte til lægefaglige vurderinger. Det er fuldstændig grotesk.

Arbejde helbreder ikke de syge

Aktivering af sygemeldte borgere har været lovpligtigt siden 2010. I 2014 skar man ned på det antal uger, man kan få sygedagpenge, fra 52 til 22, og opfandt ’jobafklaring’ med den lavere ydelse.

- I 70’erne var det sjovt, da Jacob Haugaard sagde: ”Hvis arbejde er så sundt, så giv det til de syge.” I dag er det ikke sjovt længere – det er blevet til alvor, siger Tina Bømler.

- Aktiveringskravet til de sygemeldte kan ses som en politisk holdningsændring til, hvordan vi bliver raske. Det er i tråd med, hvad Claus Hjort Frederiksen i 2008 sagde om, at det bedste for syge var at komme ud og arbejde. Det er der bare ingen forskning, der tyder på.

I bogen nævner hun et projekt, der blev lavet inden lovændringerne for at undersøge, om syge borgerne blev mere selvforsørgende af aktivering. Det blev de ikke, viste det sig.

Tidligere i år har to forskellige forskningsprojekter vist, at aktivering af syge har negativ effekt på beskæftigelsen.

Råber ad borgerne

Tina Bømler har svært ved at sige, hvad der har været værst for hendes interviewpersoner: Uvisheden om, hvad der skal ske, selve aktiveringerne, eller kontakten med jobcenteret. Det sidste vurderer hun som stærkt medvirkende til, at de syge fik det værre.

- Det er tankevækkende, hvor mange ubehagelige reaktioner, de møder undervejs fra sagsbehandlere og konsulenter, som for eksempel råber ad dem, truer dem med sanktioner og ringer konstant.

- Hovedparten oplever møderne med jobcentret som ydmygende. Mange af dem har fået alvorlige stressymptomer af det, og en af dem har været selvmordstruet.

- Og de kan jo ikke bare tage deres gode tøj og gå, for de er afhængige af at få deres ydelser, siger Tina Bømler.

Hun håber, at bogen kan være et opråb til politikere både i kommunerne og på Christiansborg:

- Det er staten, der styrer kommunernes adfærd via lovgivningen – men kommunerne kunne også vælge at presse imod. Det er der mange, der ikke gør. Jeg kan ikke se, at der er noget i vejen for at en kommune siger: ’Lad os lave en aftale om, hvor meget vi vil byde vores borgere.’

- Jeg synes, det er vigtigt at få borgernes perspektiv på et system, der ikke er en hjælp, men som tværtimod knækker dem. Vi ville alle sammen have det skidt med at skulle igennem det samme, siger Tina Bømler.

Tina Bømler er uddannet socialrådgiver, cand.scient.adm. og er lektor. Hun har tidligere udgivet en række fagbøger om socialpolitik og socialt arbejde. Den nye bog udkommer 9. januar på Hans Reitzels Forlag.

BREAKING

John Travolta i dyb sorg: Hustruen døde i går

Kendte

Elvis' barnebarn fundet død

Nyheder

Sommeren vender så småt tilbage - men du må vente nogle dage

Nyheder

Her batter de ekstra feriepenge - for dig og samfundet

Nyheder

Tre dages jagt: Ekssoldat melder sig efter flugt med tam puma

Kongelige

”Prinsesse” dræbt i trafikulykke

Krimi

To små drenge snuppede penge i McDonalds

Sport

Masse-slagsmål

i København

Corona

Første gang siden udbrud: Nul døde i New York City

Helt vildt

Mand bed måge

Sundhed

Spiser du rigtigt? - her er de officielle kostråd

Nyheder

Fællessang og dannelse:

Højskoler hitter

Corona

Tusinder inviteres

til coronatest

Nyheder

Bokseren Patrick Nielsen er optaget i rockerbande

Mad og drikke

Kræver kødløse måltider

i offentlige køkkener

Sundhed

Nyt studie med 100.000 danskere: Sund kost giver længere liv

Dyreliv

Hundeven eller hundeangst? Her er reglerne for løse hunde

Krimi

Efter vanvidskørsel i Odense: Nu reagerer ministeren

Kendte

Peter Mygind fik 4.000 fadøl og vandfyldte kondomer i hovedet

Krimi

Lagt i håndjern og sigtet: Havde legetøjspistol med i Tivoli

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Instagram flyder med ulovlige kopivarer: Svindlere har frit spil

Corona

Her skal du selv betale for 14 dages karantæne på hotel

Krimi

Ny udvikling: Politiet leder efter Maddies lig i vandbrønde

Krimi

Nød drink og fik hotelgæst i hovedet: Begge døde

Dyreliv

Forhadt jæger dræbte løven Cecil - nu dræber han truede får

Corona

Trump viser sig for første gang med ansigtsmaske - igen rekord i antal af coronatilfælde i USA

Corona

Anders And tilbage på job: Disneyland åbnet i USA's epicenter

Rejser

Husk ansigtsmaske

på ferien:

Ellers vanker der bøder

Nyheder

Dreng dræbt af haj

Nyheder

Discountkæde dropper turbokyllinger

Krimi

Familie på fire og solobilist i frontalt sammenstød - to er i kritisk tilstand

Corona

Vil løslade 8.000 fanger

for at bremse virus

Nyheder

Eftersøgning afblæst:

Turist glemte sit

tøj på stranden

Sundhed

Advarsel: Her må du IKKE drikke vandet

Sport

Fodboldlegende død

Nyheder

Ville redde

dreng i havsnød:

11 drukner i ferieparadis

Sport

Varsler forbud mod

sport resten af året

Krimi

Fem ferieråd:

Sådan undgår

du indbrud

Krimi

57-årig havde bilen fuld af hash - fik straksdom

Kongelige

Joachim vil score kassen

Nyheder

Halv pris får besøgs-tallene til at stige

Sundhed

Spøjst trick:

Tampon kan redde

din potteplantes liv

Corona

Rekordstor stigning i

coronasmittede

Nyheder

Epsteins veninde

i retten:

Afviser at have lokket

mindreårige

Nyheder

Se op i nat:

Komet på himlen

Underholdning

Rasende Meghan:

Vil stoppe stor afsløring 

Nyheder

Verdensberømt

museum skal

nu være moské

Krimi

Nye spor i norsk

drabssag:

Blod på trappen

Helt vildt

Ferrari kørt i havnen

Krimi

Mand dømt:

Voldtog kærestens

10-årige datter

Kendte

Forsvundet mors sidste besked

til sønnen:

"Kun os to"

Nyheder

Krejler Låsby-Svendsen

er død

Rejser

Danskerne rejser sikkert:

Græske øer og Mallorca hitter

Krimi

Antallet af indbrud

er rekordlavt

Kendte

Afsløring i

Michael Jacksons dagbog:

Nogen vil myrde mig

Kongelige

100 år siden i dag

Ridetur markerede genforeningen

Film og TV

Ny James Bond-film

bliver skubbet

til næste år

Nyheder

Weekendens vejr:

Køligt og friskt

Corona

FAKTA: I disse situationer bør du bruge mundbind

Rejser

Wi-fi-netværk på ferien?

Her er eksperternes advarsel

Sport

FCM-træner:

Vi har de bedste spillere

og det bedste hold

Krimi

Forældre knuste efter

mand blev frifundet

for voldtægt af deres datter

Krimi

Mand gik amok: Truede vinduespudser og kylede basketball efter ham

Kendte

Casper Christensen står bag ny Hollywood-komedie

Krimi

Frederik er efter et halvt år fortsat savnet

Krimi

To svenskere dømmes for bombe ved Skattestyrelsen

Biler

Tusinder kan nu sagsøge VW

Krimi

Britta Nielsens børn idømmes flere års fængsel

Nyheder

Stævning opretholdes

mod optagelser af

omsorgssvigt

Kongelige

Drama på

kronprinsfamiliens ferie:

Bilbrand på slottet

Nyheder

Så er der grønt lys for rejser til Skåne

Kendte

Nedtur:

Thomas Eje

aflyser alt

Helt vildt

Verdens største:

Gigantfærge til

Bornholm på vej

Krimi

Mysterium i Hvidovre:

Totalsmadret bil

Alle er væk

Krimi

Stjerne forsvundet

efter svømmetur

Biler

Motorcykel-ulykker

eksploderer

Nyheder

Et kinderæg

kan bremse

landbrugets forurening

Sundhed

Pas på naturen

- den er farlig

Corona

Australiens lockdown

sender dystre signaler

til USA