Elektrikeren Birger lammet: Nu vil han køre vild tur på el-scooter
Henter afspiller ...
Hør Birger Ullstad fortælle, hvorfor han har tænkt sig at køre Caminoen på sin el-scooter. Foto: Avisen.dk
Den tidligere elektriker Birger Ullstad blev for fire år siden ramt af en hjerneblødning, der gjorde ham lam. Nu har han en plan om at køre Caminoen på sin el-scooter.

For fire år siden vendte en hjerneblødning op og ned på Birger Ullstads liv, da han gik fra at være en fuld funktionsdygtig elektriker til at være afhængig af sin el-scooter. Han har dog ikke mistet livsmodet, og nu vil den 69-årige tidligere håndværker ud på den helt store tur på sin el-scooter. Han vil give sig selv en særlig udfordring og køre den berømte pilgrimsrute Caminoen i Spanien.

- Jeg synes bare, det kunne være så spændende. Jeg har ikke fundet ud af detaljerne om turen endnu, kun at jeg bare skal være helt mig selv, når jeg gør det, fortæller Birger Ullstad til Avisen.dk.

I første omgang er planen at tage en rundtur på Møn, i Roskilde og et par andre steder, når foråret melder sin ankomst.

Invalideret, men livsglad

Da hjerneblødningen ramte Birger Ullstad, befandt han sig i Frankrig sammen med sin kone. Kort tid inden var han gået på pension fra jobbet som elektriker, men han havde i sinde at genoptage lidt elektriker-arbejde, når de kom hjem fra det et år lange ophold i Frankrig.

- Det var hårdt lige pludselig ikke at kunne gøre noget. Jeg kunne jo nærmest ikke snakke, og i starten kunne jeg kun lige bevæge min venstre hånd, siger Birger Ullstad.

Da Birger Ullstad og hans kone kom hjem fra Frankrig startede et årelangt genoptræningsforløb for at få talen og motorikken tilbage. I dag er han lam i højre side af kroppen, kan gå korte strækninger og tale igen, selvom der er nogle lyde, der stadig kan være svære for ham at udtale.

Men det lader ikke til at påvirke eller begrænse Birger Ullstad i hans gøren og laden.

- Jeg er meget positiv af sind, for hvis man ikke er det, kan man jo rent faktisk dø af det. Alle siger, at jeg virker tilfreds med livet, og det er jeg også. 

- Jeg har sagt til mig selv, at jeg ikke vil have nogle hindringer i mit liv. Og her hjælper el-scooteren jo rigtig godt til, siger han.

Derudover er Birger Ullstad meget opsat på, at hans handicap, som han selv kalder det, ikke belaster hans kone. Derfor har parret hjemmehjælp i hjemmet i Tisvilde nogle gange om ugen.

- Jeg sagde fra starten, at min kone ikke skal være sygeplejerske for mig, for så mister man altså værdigheden, siger Birger Ullstad.

Slider el-scooteren op

Birger Ullstad nyder at tage ud på ture med sin el-scooter. Han går også til svømning, spiller bridge og nyder at være samme med sine to børn og fire - snart fem - børnebørn. Men el-scooteren giver Birger Ullstad en særlig frihed.

- På et år har jeg kørt 5.750 kilometer på min nuværende el-scooter. Og jeg har slidt to andre op allerede, for de kan jo faktisk ikke holde til det, griner Birger Ullstad, der fortæller, at han kører mellem 15 og 20 kilometer hver dag.

Hvis man bliver ramt af fysiske eller psykiske begrænsninger, mener Birger Ullstad, at det er vigtigt at erkende, at det er et nyt liv, man skal til at leve.

Da Avisen.dk møder Birger Ullstad kommer han lige fra et spil bridge. Efter interviewet er det "fyraften" for den tidligere elektriker. 

- Så er jeg træt, og så kan jeg ikke mere. Det er vigtigt med hvile og søvn for mig, og så kan jeg nemt holde humøret højt, siger Birger Ullstad.

Caminoen

Caminoen er en fælles betegnelse for en række pilgrimsruter i Europa, der alle fører til byen Santiago de Compostela, hvor en af de 12 disciple, Sankt Jakob, ligger begravet.

Den mest populære pilgrimsrute er Camino Francés, der starter i den franske by St. Jean Pied de Port og strækker sig over 775 kilometer. 70 procent af alle pilgrimme vandrer denne rute.

Der findes også andre camino-ruter. Den næstmest populære er Camino Portugues, der er 242 kilometer lang og starter i den portugisiske by Porto.

Der er også den engelske rute Camino Inglés på blot 118 kilometer, som starter i en af de spanske havnebyer Ferrol og A Coruña. Her gik engelske og andre nordeuropæiske pilgrimme i land i sin tid for at gå til Santiago de Compostela.

Kilde: Kristeligt Dagblad

UDVID

via Listen To News