Danske Regioner får en ekstra regning på flere hundrede millioner kroner, som er indirekte erhvervsstøtte til medicinalvirksomhederne.
Det mener regionernes formand, Bent Hansen (S), der er stærkt utilfreds med den aftale, som sundhedsminister Jacob Axel Nielsen (K) har indgået med medicinalindustrien.
"Hvis vi havde valgt den prismodel, som de bruger i Norge, ville vi have sparet 300-400 mio. kr. I stedet laver ministeren en aftale, som ifølge vores beregninger kun giver en besparelse på godt 100 mio. kr. Resten er erhvervsstøtte til medicinindustrien," siger Bent Hansen til epn.dk.
En analyse viste for nylig, at Danmark betaler mellem syv og 10 procent for meget for medicinen i forhold til de lande, vi normalt sammenligner os med. Den nye aftale giver et prisloft på sygehusmedicin, og listepriserne på medicin bliver sænket med fem procent.
Bent Hansen får støtte fra sundhedsøkonom Jakob Kjellberg fra Dansk Sundheds Institut, der også hellere havde set en anden aftale.
"I teorien ville jeg også have foretrukket en norsk model, hvor man tager udgangspunkt i de laveste priser i EU. Men vi bor i et land, hvor medicinindustrien er en meget væsentlig industri, og derfor er der også politiske hensyn," siger han.
Sundhedsminister Jakob Axel Nielsen afviser, der er tale om politiske hensyn i aftalen.
"Der er ingen erhvervsstøtte i aftalen. De danske priser vil med denne aftale bestemt tåle sammenligning med andre europæiske lande - også Norge," lover han.