2,8 millioner mennesker bor i områder af Danmark, hvor man ikke tjekker systematisk for fødevareinfektionen VTEC, der årligt giver 150 danskere blodig diarré. Infektionen rammer især børn under 14 år, hvoraf enkelte får nyresvigt, hvilket i værste fald kan være dødeligt.
Statens Seruminstitut rejser en skarp kritik af manglende molekylærbiologisk diagnostik på sygehusene, der gør, at man ikke opdager de alvorlige fødevareinfektioner.
»Man kan spørge om børn skal blive alvorligt syge med nyresvigt og dø, før man systematisk undersøger for sygdommen på sygehusene. Og får fjernet de inficerede fødevarer,« siger fagchef i tarmbakteriologi hos Statens Seruminstitut Katharina Olsen.
Lettere spillerum
Statens Seruminstitut skriver i en rapport: »Fødevarevirksomheder, der har problemer med hygiejnen, har lettere spillerum i visse egne af landet end i andre.«
Især mangler den og systematiske kontrol med fødevareinfektioner i alle de gamle amter i Jylland på nær i Århus og i hele den nye Region Sjælland. De steder, hvor man kontrollerer, finder man syv gange så mange tilfælde, som de steder, hvor man ikke tjekker.
18 danske børn i vuggestuealderen blev i februar syge af at spise spegepølse inficeret med kolibakterien VTEC fra Den Økologisk Slagter, der efterfølgende måtte pille 19.000 spegepølser af hylderne.
Fem børn i Danmark får årligt nyresvigt som følge af syndrommet HUS, som de har udviklet efter den hovedsageligt fødevarebårne infektion. Det får de danske børnelæger til at kræve systematisk dansk kontrol af VTEC.
»De her børn bliver svært syge – og må i dialyse i måneder og år. Derfor må der være ens kontrol, så man kan få det minimeret,« siger Klaus Børch, formand for Dansk Pædatrisk Selskab og overlæge på Hvidovre Hospital.
Klar til at gribe ind
Problemet er nemlig at folk, der er smittet med VTEC, kan smitte hinanden, som var det influenza.
»Det er jo præcis derfor, at man skal for undersøgt for infektionen hurtigst muligt, og få de smittede i karentæne inden det spreder sig,« siger Katharina Olsen fra Statens Seruminstitut.
Både De Radikale og Socialdemokraterne er klar til øjeblikkeligt at gribe ind.
»Jeg kan slet ikke forstå, hvorfor man ikke allerede undersøger det,« siger fødevarerordfører Kirsten Brosbøl (S).
Kolibakterien VTEC er ifølge en rapport fra Slagteriernes Forsknings Institut fra 2005 i 3,37 procent af alle slagterkvæg i Danmark.