Administration 

Sydhavnens store tenorhåb

Portræt: Bo Kristian Jensen spås en karriere som international stjernetenor. 30 år gammel lander han hovedroller på nationalscenen, og den bokseglade knægt fra stenbroen er først lige begyndt

Af Rune Skyum-Nielsen
rusk@avisen.dk


Han voksede op i Københavns arbejderkvarter nummer ét. Han følger fodboldholdet Frem - arbejderklubben over dem alle - i tykt og især tyndt. I gymnasiet steppebrændte rygterne om hans grovkornede telefonfis. Han misser sjældent et boksestævne med Stald Palles nævefightere, og han har selv okset derudad i sveddunstende træningslokaler med sjippetove, venstre-højre-hooks og blodige knoer. Og nå ja, så er han Danmarks store tenorhåb. Udstyret med et organ, der kan gøre ham til en af de helt store i planetens mest patos-proppede kunstart.

Navnet er Bo Kristian Jensen, og i aften stæser han omkring på Det Kgl. Teaters Gamle Scene som den godmodige Don Ottavio i Mozarts uforlignelige "Don Juan". Rollen tæller blandt hans største til dato. Men den blonde ærkekøbenhavner blev også først spyttet ud fra Operaakademiet i sommer.

Og når Bo Kristian Jensen engang er færdig som gårdsanger og stjernetenor, kan han med lidt held se tilbage på en af de rigtig store karrierer i dansk musik. Til dato. Hvis heldet altså akkompagneres af dygtighed og flid.
»Bo Kristian har helt indlysende kvaliteter både vokalt og scenisk. Det er vigtigt, for stemme gør det ikke alene i opera. Han er ikke nogen fuser, der brænder tidligt ud.

Hvis han er tålmodig og lader sin stemme udvikle sig i det rigtige tempo, får han derimod en international topkarriere. Det er der slet ikke tvivl om,« vurderer forfatter og operadramaturg ved Det Kgl. Teater, Henrik Engelbrecht.

Eksperten kan allerede nu se og høre, at der kommer bud efter tenortalentet fra det store udland.
»Spørgsmålet er, hvor meget vi kan holde ham herhjemme. Det bedste ville være, hvis han får sig nogle børn. Så har vi krammet på ham, for der vil komme tilbud. Mange,« spår Henrik Engelbrecht.

Storebror viste vejen
Da den vævre Bo Kristian Jensen kom til verden på Sankt Josef Hospital, forudså de færreste, at han 30 år senere skulle få den slags ord med på vejen. Måske lige med undtagelse af forældrene. En mor, der var uddannet frisør. Og en far, der blandt andet tjente til huslejen for familiens 4-værelses lejlighed som vicevært og cirkusartist.

Et par år tidligere havde parret sendt deres ældste søn, Gert Henning, til optagelsesprøve på Københavns Kommunes musikskole i Valby. Egentlig gik Gert Henning til fodbold som de fleste andre drenge i Sydhavnen, men på eget initiativ - og med Lillian og Leifs velsignelse - fik han lov til at prøve drømmen af om at synge på Sankt Annæ, som skolen hedder.

Det skulle vise sig at være en af de bedre idéer. Han var et naturtalent, selvom ingen af forældrene nogensinde havde gjort noget seriøst ud af den slags.
»Men de var faktisk ret gode. Begge to. Jeg tror dog, vi fik den kraftige stemme fra min far. Han kunne altså synge igennem, når han lige skulle underholde lidt til festerne nede i fodboldklubben,« husker Bo Kristian Jensen.

Lillian og Leif indså hurtigt, at Gert Henning gemte på et organ ud over det sædvanlige. Og at Sankt Annæ var en solid skole med stærke lærerkræfter. Så da næste søn i kuldet, den fire år yngre Jan Flemming, var gammel nok, røg han samme vej.

Begge brødre begik sig som solister i Københavns Drengekor, der er en obligatorisk del af skolegangen i 6. og 7. klasse. Samme tur ventede Bo Kristian. Knægten, der ellers kunne virke sky, forvandlede sig med koruniformen - det marineblå matrostøj - på. Så krævede han spotlyset.
»Når det gjaldt om at synge, så var jeg ikke genert. Jeg kan huske, at jeg - og det var vist ikke på opfordring - optrådte til en af mine brødres konfirmation. Når jeg indtog en rolle, forsvandt nerverne,« forklarer han.

Mens Bo Kristian Jensen så småt ragede ind i teenageårene, var den 10 år ældre Gert Henning allerede ved at gøre karriere som klassisk sanger. Selv vidste brødreflokkens benjamin ikke, om han skulle vælge samme retning.

Godt nok begyndte han allerede at forme sin voksenstemme hos en sanglærer, da han fyldte 16. Men tanken om at terpe klaver og nodelæsning skræmte ham. Så lokkede en fremtid som sportsjournalist eller måske bokser mere.
»Jeg har gået ude hos Kjeld Krogh (kendt dansk træner, red.) i en del år. Alligevel kom jeg aldrig op i ringen. Det turde min mor sgu ikke give mig lov til.«

Telefonfis-mafiaen
Det med at pleje stemmen 24 timer i døgnet harmonerede heller ikke udpræget godt med Bo Kristian Jensens relativt festlige omgang med resten af tilværelsen, der blandt andet bød på hyppige opringninger til vilkårlige annoncører i Den Blå Avis. Øvelsen gik ud på, at telefonfis-mafiaen på skift skulle gætte, hvad folk prøvede at sælge. Andre gange stod feminine og ofte mindre indtagende væsner fra de andre klasser i gymnasiet for skud. De blev bildt ind, at det fiktive agentbureau Arcus tilfældigvis havde spottet dem som potentielle supermodeller via Sankt Annæ Gymnasiums elevbøger.

Til sidst fik familie og venner dog overtalt ham til at søge optagelse på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium.
»Jeg kom ind med røven i vandskorpen, fordi jeg ikke kunne spille klaver. Kombinationen af mangel på talent og lyst er jo ikke særlig heldig,« som han udtrykker det.

Lysten til konservatoriet på H.C. Andersens Boulevard manglede i det hele taget, og Bo Kristian Jensen droppede ud efter et år.
»Det kedede mig. Alt for lidt sang, alt for mange bifag.«

Den fede ro
Bo Kristian Jensen blev dog ved med at få privatundervisning, og i 2000 blev han inviteret til en masterclass med superlæreren Richard Miller i østrigske Salzburg. Miller hørte potentialet i den 24-årige dansker og tilbød ham et stipendium til sin Oberlin-skole i delstaten Ohio. Solistklassen.
»Så slap jeg pludselig for bifagene. Samtidig havde jeg godt af at komme væk. Det er en bitte by med få ting at tage sig til, og jeg arbejdede hårdere med stemmen end herhjemme.«

Da Bo Kristian Jensen vendte tilbage til Danmark, var han nærmest selvskrevet til det prestigefyldte operaakademi, og som andetårs-studerende landede han sin første hovedrolle på Det Kgl. Teater. Som Grev Almaviva i Rossinis "Barberen i Sevilla". Efterfølgende kom tilbuddet om fastansættelse. Noget, de færreste afgangselever sikrer sig så tidligt.
»Det giver en fed ro. Jeg slipper for alt det med at skulle ud og søge roller,« siger det 30-årige stortalent, som dog gerne vil ud. Rigtig ud.

Ligesom storebror Gert Henning har fået sig en international karriere med roller på eksempelvis New Yorks feterede Metropolitan Opera, så drømmer Bo Kristian større.
»Hvis de får bud efter mig, springer jeg selvfølgelig til. Men det skal være noget rigtig fedt, det, der skal trække mig væk herfra,« understreger han.

Én ting ad gangen. I aften gælder det Don Ottavio, og det glæder han sig til.
»Han er modsætningen til Don Juan. Den ordentlige mand med cykelhjelm, du ved. Men jeg prøver at gå lidt imod det image. Jeg kan godt lide at twiste det hele lidt. Give rollen noget bid.«
Man er vel fra sydhavnen. Fan af Frem, mester i telefonfis og vild med boksning.

"Don Juan" spiller fra 16. december til 30. januar på Det Kgl. Teaters Gamle Scene, Kgs. Nytorv.

 

 

 

Sport

Danmark er i

OL-finalen! 

luftskib hænger i luften
Helt vildt

Kig op: Verdens

største er i Danmark

mor
Kendte

Sødt billede:

Dansk sangerinde har født

hotel set udefra
Krimi

Drukneulykke på hotel:

41-årig mand i respirator 

brande
Nyheder

Vilde billeder:

Grækenland brænder

Sport

Christian Eriksen:

Jeg spiller snart igen

retssat
Krimi

Messerschmidt: Det ligner min underskrift

Drab
Krimi

Ung mand:

Død efter knivstik

stauder
Nyheder

Stauder i haven:

Sådan gør du

simon stenspil
Kendte

Stjernen fra Badehotellet:

Skal være far

NASA
Nyheder

Rumhelikopter sender billeder hjem

Bronze
Sport

Suverænt:

Ny medalje til Danmark

Mascha Vang med kæreste, Troels Krohn Dehli.
Kendte

Reality-stjerne i Vild med dans

Klaus Riskær med cykel
Nyheder

Klaus Riskær opgiver Folketinget

Portræt Barbara Moleko
Kendte

Dansk sangerinde afslører: 

Skal være mor igen

meghan
Kongelige

Fylder 40 midt i krise:

Her er Meghans nye liv

Nyheder

Masser af roser til ny Bille August-film 

Lars Løkke på Færøerne
Kendte

Nyt job til Lars Løkke:

Bliver TV-vært

Henrik Qvortrup og Nanna Thoustrup
Kendte

Henrik Qvortrup:

Her er min kæreste

stor Eriksen-bluse i Parken
Sport

Inter: Eriksen har det godt og er i god form

Barack Obama
Nyheder

Barack Obama aflyser

jim lyngvild
Kendte

Jim Lyngvild:

- Jeg er bange
for at blive spist

baneholdet
Sport

Danmark misser OL-guld med 0,166 sekunder

Keld og Hilda Heick
Kendte

Keld og Hilda: - Coronaen har tæret på pensionen

Jenna Bagge og Albert Rosin Harson
Kendte

Danse-darlings

afsløret

på kærlighedsferie

claus elming
Film og TV

Tilbage på tv:
Seerne får et chok

havnen i tokyo
Sport

Jordskælv rammer OL:
- Taget bevægede sig

piger i solskin
Nyheder

En hund efter sol? Her finder du den onsdag

skagen by
Corona

Skagen
risikerer
nedlukning 

Anders Holch Povlsen smiler
Nyheder

Danmarks rigeste fordobler formuen

Pakke med rullepølse
Mad og drikke

Advarsel: Denne rullepølse kan gøre dig syg

Svævefly i kornmark
Nyheder

17-årig nødlander i svævefly

skolebarn på cykel
Nyheder

Skolestart? Øv trafiksikkerhed med dit barn nu

portræt Thomas Gotthard
Krimi

Sognepræst tilstår drab 

Nyheder

New Yorks guvernør har krænket flere kvinder

Nyheder

Altædende bille kan være på vej til Danmark

Mobiltelefoner i montre
Nyheder

Salget af brugte

mobiltelefoner eksploderer:

Sådan gør du en sikker handel

Tommy Ahlers i Folketingssalen
Nyheder

Tommy Ahlers stopper i Folketinget

Sport

Springsteens datter skubber dansker ud af OL-finale

Soldater ved tank
Nyheder

Tysk våbensamler skal afgive kampvogn

landsted set fra luften
Kendte

Her er årets

største kendishandler

mand smiler fra talerstol
Helt vildt

Nu er han

verdens rigeste

piller og kapsler ligger på bord
Sundhed

Advarer mod kosttilskud:

Kan give alvorlige

leverskader 

håndboldspiller i aktion ved OL i Japan
Sport

Danske håndboldhelte

knuser Norge

mand kigger ind i kameraet
Krimi

Præsten nægter at tale

cykelryttere i styrt
Sport

Danmark i OL-finalen

efter bizart uheld

ic4 tog på skinnerne
Nyheder

Tog-kaos

i Danmark

kajakroer vinker fra kajakken
Sport

Ny dansk OL-medalje

bill gates gestikulerer
Kendte

Bill og Melinda Gates:

Skilsmissen er officiel 

kø til vaccination
Corona

Derfor er danskerne

blandt de mest

vaccinerede i verden

væltede cykelryttere på cykelbane
Sport

Kæmpe drama:

Danmark i bizart uheld

flaske med pesto
Sundhed

Spis ikke

denne pesto

grøndland
Nyheder

Påtale:

Sprang foran i vaccinekø

Axelsen
Sport

Efter triumfen:

Her er Viktors rigtige guld

Beha
Kendte

Mikkel Beha Erichsen:

Sønnen får nyt job

Brand
Nyheder

Brændende Sydeuropa: Turister søger hjælp

Nyheder

Vaccine-tal:

Laveste i tre måneder

Iran
Nyheder

Tankskib angrebet:

Nye spændinger med Iran

Skildpadde
Krimi

Skildpadde stjålet

fra dansk dyrepark

Danfoss
Nyheder

Efter EU-godkendelse:

Danfoss' gør kæmpekøb

Viktor Axelsen
Sport

Rørende billeder:

Tårer af guld

guld
Sport

Suveræne Axelsen: Gulddreng

nyfødt med Fetus-in-fetu-syndromet
Helt vildt

Pige født med
tvilling i maven

Sara Slott
Sport

Sara Slott:

Karrieren slutter med styrt

en våd mobiltelefon
Livsstil

Har du tabt mobilen i wc’et? Sådan kan du - måske - redde den

måger snupper et stykke morgenbrød
Nyheder

Ekspert om kampen mod mågerne: Glem det

lastbil i brand
Krimi

Lastbil i brand på motorvej

hovedbanegården
Krimi

Togkaos - forsinkelser og aflysninger

pandaunge kommer til verden
Dyreliv

Panda har
født tvillinger

jernbaneoverskæringen
Krimi

Tog og to biler
kørt sammen

Anne-Marie Rindom
Sport

Guldvinderen:

Har berømt kæreste

morten messerschimidt
Krimi

Retssag begynder: Det er Messerschmidt tiltalt for

personer på en strand
Nyheder

Sidste uge i skolernes ferie bliver lun og med plads til sol

madpakke
Nyheder

Skolestart:

Gode tricks til madpakken

gistrup
Krimi

Voldsomt slagsmål:

Bed tungen af modstander

håndboldherrer
Sport

Håndboldherrer:

Videre til kvartfinale

Potalivo
Kendte

Lykkelig skuespiller:

Scorer værts-job

sas
Nostalgi

Billedserie:

SAS har 75 års fødselsdag

veganer
Nyheder

Veganerpartiet:

Medstifter bliver frontfigur

brand i bjerge med strand i forgrunden
Nyheder

Turister evakueret

fra strande

i populære feriebyer