Tæt på verden Sydamerikansk land vil være pusher m/moms
Over hele verden er der bevægelser for at legalisere marihuana. Nu tager Uruguay føringen med politisk forslag om at legalisere stoffet. CC BY via flickr.com cobraverde
Uruguay vil legalisere marihuana. Staten skal sælge og indtægten bruges til afvænning. Præsidenten vil sikre, at befolkningen får godt stof.

Uruguay har taget føringen blandt flere andre Sydamerikanske lande med et forslag om, at staten skal til at sælge marihuana i et forsøg på at vinde kampen mod misbrug af hårde stoffer ig narkokriminalitet.

Andre sydamerikanske lande som Guatemala og Colombia har i internationale fora fremført de samme ideer som et led i kampen mod narko.

Ingen af dem er kommet så langt som politikerne i Montevideo. Det lille sydamerikanske land ville bliver verdens første, hvor staten blev ”pusher”.

Helt fri og beskattet

De allerfleste steder i verden er handel med og brug af marihuana kriminelt. Nu vil præsidenten for Uruguay lade staten sælge og beskatte brugen. Indtægterne skal gå til behandling af alle former for misbrugere.

Uruguay har ligesom for eksempel Portugal og Holland særdeles liberal lovgivning, hvor besiddelse af bladene ikke er kriminelt. Det er heller ikke ulovligt at ryge eller spise marihuana. Nu vil regeringen have gjort det aldeles frit.

Politikerne har fokus på misbruget af kokain og et stof kaldet pasta basica, der på flere måder ligner det stærkt vanedannende crack lavet af kokain.

Omkring de hårde stoffer er der opstået hård kriminalitet, som Uruguay hidtil har været forskånet for.

Modstandere

Ikke overraskende er der adskillige modstandere mod tanken. De siger, at legalisering overhovedet ikke vil lukke de sorte markeder for marihuana. Hvorfor skulle folk betale højere priser, hvis de kan få det sort, spørger de.

Modstanderne kommer fra alle lag i samfundet, om de så er læger, behandlere, politifolk og ikke mindst politiske rivaler. Præsident Mujica er en ældre (78 år) guerillaleder, og han giver ikke op uden videre. Han har flertal i parlamentet.

Mijica har beregnet, hvor meget marihuana landet skal dyrke for at tilfredsstille hjememarkedet. Han er nået frem til 2,5 ton om måneden. Men så skal staten også sikre forbrugerne et kvalitetsprodukt. Uruguay anslår at have 70.000 brugere.

Moderne historie

Første gang tanken om at legalisere de milde stoffer for at bekæmpe de hårde og kriminaliteten blev ytret officelt af en statsleder var i april, da Guatemalas præsident Otto Molina luftede det ved det pan-amerikanske topmøde i Colombia.

Ved topmødet deltog USAs præsident Barack Obama og hvis der er noget, der ville være politisk sprængfarligt i amerikansk valgkamp ville det være bare at underholde tanken om at ændre den kostbare krig imod narko.

USA imod

Selv om USA er den største aftager af narko i den hemisfære anses bare tale om legalisering af nogen form for narko for kætteri. Landet betaler med millioner af narkomaner og milliarder dollars.

Syd for grænsen betaler lande som Mexico, Colombia og mange andre prisen i ekstrem vold mellem narkosyndikaterne, korruption og usikkerhed for alle borgere.

Tæt på verden

En af landets mest erfarne u-landsjournalister, Dan Larsen, skriver nyheder om de fattige lande for Avisen.dk. Danida bidrager til projektet.