Tekst: Redaktionen, SØNDAG, Aller Media
Danskerne spiser meget rugbrød – og det er ganske sundt. Men man skal dog holde øje med, hvilket slags rugbrød man smider i indkøbskurven. Nogle fuldkornrugbrød indeholder nemlig ikke nok kostfibre og alt for meget salt.
Der skal være minimum 8 gram kostfibre per 100 gram brød.
- Mange brød er desuden så saltholdige, at spiser du to store skiver, svarer det næsten til halvdelen af det salt, du må få på en dag, lyder det fra Anne W. Ravn, der diætist og medlem af SØNDAGS sundhedspanel.
Bliver du tyk af havregryn? Få svaret på Søndag.dk
Men der er god grund til at spise rugbrød, for rug er nemlig den kornsort, der indeholder allermest af det, vores kroppe higer efter. Især fibrene fra klid og skaller er gavnlige takket være de såkaldte liganer i det yderste lag af kornet.
- I tarmkanalen udvikles liganer til fytoøstrogener, der synes at have en kræfthæmmende effekt og bl.a. beskytter mod brystkræft og tarmkræft. Fibrene forbedrer også insulin- og blodsukkerbalancen og forebygger udvikling af diabetes, forklarer Anne W. Ravn.
(artiklen fortsætter under boksen)
Herudover mætter fibrene fra rug bedre end hvedeprodukter, så man kan faktisk nemt spise en sjettedel mindre i løbet af dagen, hvis man spiser rug til morgen eller frokost, end personer, der ikke spiser rug.
Læs på Søndag.dk om 10 advarselstegn, der peger på demens
Rugbrød er faktisk også en rigtig god kilde til at få dækket livsvigtige vitaminbehov. Rugens frøhvide, kim og skaldele er fx rige på jern, kalcium, magnesium, kalium, zink, vitamin E samt B-vitaminer.
Du kan sagtens bage dit eget rugbrød: Få en opskrift på Soendag.dk
- Tomater, kartofler og avocado som pålæg fortynder saltmængden i måltidet.
- Rug er det sundeste i rugbrødet.
- De olieholdige frø som sesam, solsikkekerner etc. bør udgøre en langt mindre andel.
- Rug er lige sundt – uanset om det er i form af rugmel eller rugkerner.