En overenskomststridig arbejdsnedlæggelse i Københavns Lufthavn er nu gået ind i sit fjerde døgn.
Det er personalet i en af verdens største cateringvirksomheder, der har nedlagt arbejdet, fordi nogle personalegoder som støtte til kiropraktor og fysioterapeut bliver taget fra dem sammen med retten til tre måneders betalt orlov for medarbejdere over 55 år og med minimum 10 års ansættelse i firmaet.
- En arbejdsnedlæggelse er jo ikke noget man bevæger sig så meget ud i, som arbejdsmarkedet er i dag. Men nu har mine kolleger fået nok af den liberalisering, som sker på arbejdsmarkedet i dag, hvor det gælder om at skabe så stor profit som overhovedet muligt og så tilsidesætte personaleplejen, siger Jørgen Horn, der er talsmand for de strejkende Gate Gourmet-medarbejdere.
Artikel fortsætter under videoen
Medarbejdere kostes rundt
Omkring 20 ansatte er i år berettiget til den betalte orlov, mens tallet næste år er 80. Der er dermed sket en stor stigning i antallet, som får ret til betalt orlov.
En af de medarbejdere, som ellers snart havde udsigt til sådan en orlov, er Bo Vinterberg. Han har arbejdet i lufthavnen siden 1981, først som kok, siden som lastbilchauffør, og nu er han for nylig blevet sendt tilbage i køkkenet.
- Jeg tog jo netop lastbilkørekort for at komme ud af køkkenet, og jeg havde stort set lige fået kørekort til anhænger, da de sendte mig tilbage i køkkenet. Så det jeg oplever her, det synes jeg ikke er rart, siger han og fortsætter:
- Arbejdet herude bliver ikke nemmere. Der kommer flere og flere fly, som skal serviceres, så personalepleje er det forkerte sted at spare. Det er kedeligt at stå her, men hvis det er det, der skal til, så støtter jeg arbejdsnedlæggelsen 100 procent, siger Bo Vinterberg.
Skaber uudholdeligt niveau
Aftalen, som Gate Gourmet nu vil ophæve, blev ifølge Jørgen Horn indgået i 1997. Det var på en tid, hvor arbejdsmarkedet ifølge ham var mere venligt stemt over for arbejderne.
Er det ikke bare jer, der er blevet forkælede?
- Det kan man måske mene, men når man tilsidesætter personaleplejen og forøger stressniveauet på arbejdspladserne i dag, så skaber man et niveau, som kan gå hen og blive uudholdeligt i længden. Derfor mener vi, at når man som 50 eller 55-årig har brug for at drosle lidt ned til den tredje alder, så skal man også have mulighed for at lave nogle aftaler med sin arbejdsplads om de ting, siger Jørgen Horn.