Lagerarbejderen Bjarne: Regeringen er så grotesk, man næsten ikke kan fatte det
Et folkeoprør og en arbejdskamp var under opsejling, mente lagerarbejder Bjarne Lykke fra Vejle, som arrangerede en stor demonstration mod velfærdsforringelser i februar. Det folkelige oprør og arbejdskampen er indtil videre udeblevet. Det er fordi folk er bange, mener Bjane Lykke. (Foto: Foto: Privat)
Lagerarbejder Bjarne Lykke spåede folkeligt oprør efter stor succes med demostration mod velfærdsforringelser. Oprøret udeblev i 2017, men Bjarne Lykke tror stadig på oprør og arbejdskamp

Bjarne Lykke spåede et oprør. Han mærkede det ulme. Og han spåede en ny arbejdskamp.

Sådan så det i hvert fald ud. For den 48-årige lagerarbejder og tillidsrepræsentant ved H&P Frugt i Vejle arrangerede en stor demonstration i februar i forbindelse med, at regeringen foreslog at hæve pensionsalderen med et halvt år.

- Jeg ved ikke rigtig, hvad der blev af oprøret. Jeg synes, det ulmede, men så var det lidt som om, det fes ud igen, synes jeg. Men det kan også være, det bare var min ild, der var tændt godt op under det. Men jeg synes bare, at jeg kunne mærke et eller andet, siger Bjarne Lykke.

Protesterne mod at hæve pensionsalderen med et halv år blev også så voldsomme, at regeringen endte med at trække forslaget tilbage.

HVORDAN GIK DET

I anledning af årsskiftet vender Avisen.dk tilbage til nogle af de mennesker, vi har skrevet om tidligere på året.

Hvordan er det gået dem?

Hvordan har de det i dag?

De spørgsmål søger vi svar på. Du kan læse artiklerne på Avisen.dk hen over nytåret.

UDVID

Rasende over velfærdsforringelser

Ifølge den 48-årige lagerarbejder og tillidsrepræsentant var demonstrationen i februar ellers en stor succes.

- Demonstrationen gik over al forventning. Jeg tror, vi var omkring 500 mennesker hernede med faner og sange og snak og folketingsmedlemmer på talerstolen, så det var faktisk meget godt. Det var en succes, fortæller han.

Derfor var han også meget skråsikker dengang, da han forudsagde det kommende oprør, som ifølge ham ulmede på grund af velfærdsforringelser:

Læs artiklen Lagerarbejder Bjarne blæser til kamp: "Der er et folkeoprør på vej"

- Jeg tror, at dagens demonstration bare er første step i det, der kan blive en ny arbejdskamp. Når jeg taler med mine tillidsmandskolleger rundt omkring, fornemmer jeg en vrede, der ikke har været der i mange år. Vi er simpelthen rasende over de forringelser, der finder sted, sagde den 48-årige lagerarbejder dengang til Avisen.dk.

Men selvom der altså var kørt busser til Vejle fra hele landet, så blev der altså ikke viftet mere med de røde faner end ved den ene lejlighed for de fleste af de 500 demonstranters vedkommende. Det ærgrer Bjarne Lykke.

- Folk er for bange for at miste det, de har. Det er frygteligt. Enten er det manglende mod, eller også er det, fordi man har det for godt, når man er i arbejde, og man ikke kan se, hvad der sker med én, hvis man bliver arbejdsløse eller syg, siger han. 

Regering kan udløse folkeligt oprør

Selvom det altså er en lidt slukøret rebel, der ser tilbage på 2017, så er han stadig optimistisk omkring et folkeligt oprør i 2018.

- Ja, med mindre vi snart får et valg, så tror jeg, det (et folkeligt oprør, red.) kommer. For mange af de ting, der foregår i den regering, vi har nu, er sgu så groteske, at man næsten ikke kan fatte det. Så jeg håber virkelig, at der er nogen, der gør oprør. Ellers må jeg selv gøre et eller andet, siger han og griner.

- Ikke fordi jeg selv har noget i støbeskeen. Men jeg synes, at man kan se på de offentligt ansatte, at de er begyndt at råbe lidt op igen. Om det bare er fordi, der er en overenskomstforhandling på vej, det ved jeg ikke, men hvis lærerne bliver lockoutet én gang til, så tror jeg godt, at der kunne komme et oprør på en eller anden måde, siger Bjarne Lykke.

via Listen To News