5G-netværket, som er ved at blive rullet ud i Danmark, har ingen dokumenterede skadelige effekter på helbredet, konkluderer en australsk gennemgang af den samlede forskning i emnet. Det skriver Videnskab.dk.
Modstandere af netværket har ellers indimellem henvist til studier, der angiveligt påviser, at radiofrekvent stråling fra 5G-master skader mennesker og dyr.
Men de australske forskerne, som i alt har analyseret 138 studier, der er publiceret om 5G-strålings effekt på helbredet, kan ikke finde evidens for, at stråling indenfor de tilladte niveauer er usundt.
- Denne gennemgang finder ingen dokumentation for, at radiofrekvente stråler på et lavt niveau over 6 GHz, som dem, der anvendes af 5G-nettet, er farlige for menneskers sundhed, fremgår det af analysen, som er finansieret af den australske regering.
107 laboratorieforsøg og 31 befolkningsundersøgelser indgår i analysen, der er publiceret som to studier i det videnskabelige tidskrift Journal of Exposure Science & Environmental Epidemiology.
I de laboratorieforsøg, der indgår i den australske analyse, har forskere undersøgt, om den radiofrekvente - også kaldet ikke-ioniserende - stråling, der blandt andet kommer fra 5G-master, kan føre til biologiske ændringer.
I enkelte forsøg har nogle forskere fundet biologiske ændringer, når de bestråler levende materiale og dyr i laboratoriet.
Men resultaterne er ikke blevet genfundet i forsøg lavet af andre forskere, konkluderer forskere fra Australiens Agentur for Strålingsbeskyttelse og Nuklear Sikkerhed (ARPANSA) samt Swinburne University of Technology.
Desuden svarer den stråling, der er blevet testet i forsøgene, ikke til det, vi mennesker nogensinde kommer i nærheden af ude i virkeligheden.
Den danske professor Peter Møller har læst de videnskabelige artikler for Videnskab.dk.
Han bider mærke i, at især de laboratorieforsøg, der ifølge metaanalysen finder biologiske effekter af 5G-stråling, har en række svagheder.
- Det er et mærkeligt paradoks, som også ses på andre områder: Jo dårligere et studie er lavet, desto større er sandsynligheden for, at det finder en effekt. Og det er altid nemmere at få publiceret noget, der viser en effekt, siger Peter Møller til Videnskab.dk.
Når forskere sender et studie ind til et videnskabeligt tidsskrift i håb om, at det bliver udgivet, er der med andre ord en tendens til, at tidsskrifterne fravælger de studier, der ikke påviser noget.
Videnskab.dk