For første gang har britiske meteorologer udsendt et såkaldt rødt varsel om, at temperaturerne i dele af England om få dage ventes at tangere den hidtidige varmerekord.
Det britiske Met Office vurderer ifølge AFP, at der er 50 procent sandsynlighed for, at temperaturen mandag og tirsdag kan nå op over 40 grader. Det vil i givet fald være første gang nogensinde, at det sker i Storbritannien.
- Helt usædvanlige og måske rekordhøje temperaturer er sandsynlige i begyndelsen af næste uge, siger chefmeteorolog Paul Gundersen.
Meteorologerne mener, at der er 80 procent sandsynlighed for, at varmerekorden bliver slået.
Den hidtil højeste temperatur, der er målt i Storbritannien, var 38,7 grader. Den blev målt i Cambridge i juli 2019.
Et rødt varsel bliver udstedt, når det er "meget sandsynligt, at der vil være livsfare og betydelig forstyrrelse af rejser, energiforsyning og mulig omfattende ødelæggelse af ejendom og infrastruktur", skriver nyhedsbureauet AFP.
Længere sydpå giver de høje temperaturer også problemer.
I Grækenland brænder over 100 skovbrande i det varme og tørre vejr, oplyser landets brandvæsen. Det har blandt andet ramt området omkring hovedstaden Athen og øer som Lesbos, Kreta og Samos.
I Frankrig, Spanien og Portugal er hundredvis af indbyggere og turister fredag blevet evakueret fra områder, hvor brandene raser. Det gælder blandt andet Mijas i Malaga i det sydlige Spanien.
I de seneste dage har over 1000 brandfolk - med hjælp fra fly, der kaster vand ned - forsøgt at få bugt med to store brande i det sydvestlige Frankrig.
Det er høje temperaturer og tørt terræn, der får flammerne til at blusse op.
I Portugal faldt temperaturen en smule fredag, men vil nogle steder alligevel krybe op over de 40 grader. Fem distrikter er erklæret i krisetilstand, og også her er over 1000 brandfolk sat ind for at slukke omkring 17 skovbrande.
Den højeste temperatur, der er målt i Portugal denne sommer, er 47 grader - kun et lille nøk under rekorden.
I Italien har den værste tørke i mere end 70 år betydet, at floden Po nogle steder ikke er andet end en rislen.
Hedebølgerne får myndigheder til at advare om sundhedsfare.
Ifølge Verdens Meteorologiske Organisation (WMO) kan det varme vejr forværre luftkvaliteten, særligt i de større byer. Den stillestående luft betyder, at der er flere partikler.
- Det giver en forværring af luftkvaliteten og en skadelig effekt på sundheden, særligt for sårbare mennesker, lyder det fra WMO.
/ritzau/Reuters
/ritzau/Reuters
Du vil modtage en email med et link du skal klikke på, for at verificere din mailadresse. Når du har gjort det, vil du begynde at modtage nyhedsbrevet.
Som nyhedsbrevsmodtager sender vi dig nyhedsbreve indeholdende breaking news, dagens vigtigste nyheder samt redaktionelle kampagner. Når du tilmelder dig nyhedsbrevet, accepterer du samtidig, at nyhedsbrevet kan indeholde kommercielt indhold i form af tilbud, læserundersøgelser, konkurrencer og events fra Avisen.dk samt markedsføring af produkter og ydelser fra 3. part.
..og din tilmelding blev ikke registeret.
Klik eventuelt her, og prøv igen, eller kontakt os på avisen@avisen.dk. Så hjælper vi dig med at blive tilmeldt.