Støjbergs styrelse har ansvar for ulovlig praksis

Udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) skal atter i samråd om den ulovlige instruks om adskillelsen af asylægtepar. (Foto: Foto: Liselotte Sabroe/Scanpix)

At unge asylpar blev ulovligt adskilt er i sidste ende myndighedernes ansvar, siger minister.

Det er ikke ministeren men myndighederne, der har ansvaret for, at ægtepar ikke fik mulighed for at komme til orde i en partshøring, før de blev tvangsadskilt på landets asylcentre.

Sådan lyder forklaringen fra udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) under et samråd onsdag.

- Det er myndighederne, der skal overholde forvaltningsloven, siger ministeren.

Ægtepar, hvor den ene person var mindreårig, blev ikke selv hørt om deres holdninger og ønsker i forhold til at blive adskilt. Og det strider mod dansk lov.

Derfor kræver en samlet opposition, at ministeren svarer på, hvor ansvaret for den ulovlige administration ligger. For det skal have konsekvenser at bryde loven, lyder det.

Men det har været både yderst vanskeligt og komplekst at vurdere de juridiske regler om partshøringer af ægteparrene, mener Inger Støjberg.

- Med al den viden vi har nu, så kan det måske godt se ud, som om at spørgsmålet om partshøring bare er det mest indlysende overhovedet.

- Men sådan er virkeligheden bare ikke. Det har været et meget vanskeligt juridisk arbejde, der har ligget til grund for det her.

- Det er ikke så nemt, som det ser ud, siger hun.

Ministeren understreger, at hun har fuld tillid til sine embedsmænd. Og der er ikke noget at kritisere embedsværket for.

Oppositionen undrer sig over, at ministeren iværksætter den ulovlige praksis, før hun er sikker på, at den lever op til de danske love.

Her forsikrer Inger Støjberg om, at man ikke vidste, det var i strid med dansk lovgivning at adskille parrene uden at høre deres side af sagen, da hendes instruks blev sat i gang, og de unge ægtepar blev adskilt.

- Spørgsmålet omkring partshøringer opstår først senere.

- Det er der, de juridiske diskussioner påbegynder, i forhold til om der skal være partshøringer eller ej. Og det er nogle meget komplicerede juridiske vurderinger, siger Inger Støjberg.

Yderligere påpeger ministeren, at det ikke er alle juridiske vurderinger, der bliver fremlagt for hende.

- Fordi der forgår juridiske vurderinger om alverdens ting hver eneste dag i ministeriet. Så det kommer først til mig kendskab senere, siger hun.

/ritzau/