Muligheden for at få dobbelt statsborgerskab bliver ikke afskaffet, selv om Dansk Folkeparti ønsker det i ly af konflikten med Tyrkiet.
DF-formand Kristian Thulesen Dahl er bekymret for, at der vil blive ført valgkamp for tyrkere i Danmark forud for en folkeafstemning i Tyrkiet.
Det har fået ham til at gentage sin bekymring for dobbelt statsborgerskab. Men statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) afviser at afskaffe ordningen, som er fra 2015.
- Hvis det var den komponent, der kunne få alle andre problemer til at gå væk, tror jeg, at jeg ville revurdere sagen, siger Lars Løkke Rasmussen under tirsdagens spørgetime med statsministeren.
- Det er ikke sådan, at problemstillingen ville gå væk, hvis vi ikke tillod dobbelt statsborgerskab, siger Lars Løkke.
Han opfordrede søndag Tyrkiets premierminister, Binali Yildirim, til at udskyde et planlagt besøg her i landet.
Det skete med henvisning til "tyrkiske udfald" mod Holland. Her er den tyrkiske udenrigsminister, Mevlüt Cavusoglu, blevet nægtet indrejse. Han ville tale til et vælgermøde for tyrkere i Holland.
Kristian Thulesen Dahl kalder det "uhyrligt", at tyrkiske politikere vil føre valgkamp i Danmark.
- Der er en ganske masse tyrkere, som åbenbart har en følelse af, at det er vigtigt for dem at blande sig i Tyrkiet snarere end at være borgere i det land, de bor i.
- For kort tid siden tillod man dobbelt statsborgerskab, så man i virkeligheden nu skal tjene to lande. Jeg synes, at indvandrere, som kommer til Danmark, må vælge, siger Kristian Thulesen Dahl under spørgetimen.
Men det ville ikke fjerne udfordringerne ifølge statsministeren.
Når man giver en udlænding dansk statsborgerskab, har man nemlig mulighed for at tage det igen, hvis vedkommende opfører sig mod statens interesser.
Men det er svært at tage statsborgerskab fra folk, hvis de kun har et, for man må ikke efterlade dem statsløse, understreger statsministeren.
- Det viser bare, at der i alle de her sager er nogle nuancer, siger han.
Han understreger desuden, at det giver folk en mulighed for at fastholde en tilknytning til det andet land, som man er statsborger i.
/ritzau/