Selvom Birthe Rønn Hornbech (V) i går blev fyret fra jobbet som integrationsminister, ruller sagen om de statsløse unge stadig.
Politiken har nærlæst den redegørelse, der blev den tidligere ministers politiske banemand, og konkluderer, at integrationsministeriet har kendt til sagen endnu længere end før antaget.
Hidtil har det været fremme, at Birthe Rønn Hornbech blev bevidst om bruddet på konvention om beskyttelse af statsløse i august 2008. Men nu viser det sig altså, at hendes embedsmænd har kendt til sagen siden februar samme år.
Over for Politiken løfter Dansk Folkepartis næstformand Peter Skaarup måske sløret for, hvorfor embedsmænd har tilbageholdt oplysninger for deres minister.
"Vi har altid ønsket en stram udlændingepolitik, og nogle gange har hun gerne villet lempe nogle ting, som vi så ikke har villet være med til. Så har embedsmændene hjulpet os med at finde en vej ud af situationen," siger han til avisen.
Men det tror formanden for indfødsretsudvalget, Tom Behnke (K), ikke på.
"Jeg tror, man har gjort alt, hvad man kunne for at behandle ansøgningerne, så godt man kunne. Man var meget i tvivl, om man skulle sætte dem i bero eller ikke. Der var argumenter for og imod," siger han til Newspaq.
Og han forstår på sin vis godt, hvorfor ministeriet valgte at gøre, som det gjorde.
"Det passer jo ikke, der gik to år, før der blev gjort noget ved det. I de to år arbejdede man intenst på at gøre noget ved det. Man kan diskutere, om der skulle være gået så lang tid. Men det er ikke sådan, man har opdaget det, og så sat sig med korslagte arme i to år."
Sammen med fyringen af Birthe Rønn Hornbech annoncerede statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i går, at en undersøgelseskommission skal i gang med en såkaldt uvildig undersøgelse, der skal skabe total klarhed over sagen.
Undersøgelsen kan være år undervejs.
Kilde: politiken.dk