Du har langt om længe besluttet dig for at give dig i kast med kettlebells og mavebøjninger og er klar til styrketræningen.
Det er også en god investering. Sådan lyder det fra Kasper Moritz Nielsen, der er fitnesskonsulent hos Bevæg dig for Livet - et samarbejde mellem DGI og DIF.
- Styrketræning kan være en hjørnesten i vores sundhed og betyder blandt andet meget for sultregulering og vægttab.
- Det giver også en masse velvære, og mange oplever forbedret humør, hvis de går fra en stillesiddende hverdag til at bevæge sig mere, siger han.
For at få succes med træningen, bør du gøre den til en god vane, du ser frem til.
- Det holder sjældent, hvis ikke man finder et sted, der er rart at være, og hvis ikke man føler sig tilpas ved aktiviteten, siger Kasper Moritz Nielsen
Måske ønsker du for eksempel stærkere arme eller mindre fedt på inderlårene. Uanset hvad bør du lægge ud med at få trænet hele kroppen.
Det vil ifølge fitnesskonsulenten være den mest effektive måde at få mest mulig træning på.
- Hvis man kun træner meget arme og inderlår, kan man blive rigtig stærk de steder. Men man bruger uforholdsmæssigt meget tid på et relativt lille område, i forhold til hvis man laver større styrkeøvelser, siger han.
Så er spørgsmålet, hvad du skal spise ved siden af styrketræningen? Ifølge Kasper Moritz Nielsen bør du holde dig til en sund og varieret kost med proteiner, grøntsager samt nok vand og søvn.
- For langt de fleste handler det om ikke at lave en videnskab ud af det, men at få nogle gode basisvaner, siger han.
Måske har du også undret dig over, hvor meget du i starten skal træne ugentligt som begynder. Her anbefaler Birgitte Nymann to til tre gange som værende det optimale, da dine muskler og sener skal kunne følge med.
Ud over at være uddannet i idræt ved Københavns Universitet er hun forfatter til en række fagbøger og har arbejdet med formidling af kost, træning og livsstil i adskillige år.
Én gang ugentligt er samtidig fint, hvis du for eksempel også løber, lyder det.
- Men skal man kigge på, hvordan man hurtigst opbygger styrke, hurtigst får form og fysisk kan se og mærke nogle resultater, er to til tre gange om ugen godt, siger hun.
Derudover har Birgitte Nymann en tommelfingerregel, der siger, at det er bedre, at det føles lidt for let i starten end at starte for tungt.
For det er en klassisk fejl, at man går kold i træningen, fordi man lægger for hårdt ud.
- Til gengæld er der mange, der ikke kommer til at gøre det tungt nok på længere sigt, siger hun.
Birgitte Nymann råder også til, at du er realistisk, når du begynder at kaste dig over styrketræningen og pointerer samtidig, at resultaterne kommer over tid, når man bliver ved.
- Der er mange, der overvurderer, hvad man kan på kort sigt og undervurderer, hvad man kan på lang sigt.
- Man undervurderer, hvor meget kroppen forandrer sig på et år med regelmæssig styrketræning, siger hun.
/ritzau fokus/
Af Henriette Brøndum Neimann, Ritzau Fokus