Den 46–årige sosu-assistent, Kristina Aastradsen, var lige kommet hjem fra en hård nattevagt i lørdags, da hun tændte sit fjernsyn og tunede ind på Debatten på DR2.
Her så hun en debat om pensionsalder og nedslidning mellem Liberal Alliances Joachim B. Olsen og den tidligere asfaltarbejder Hugo Andersen.
En bemærkning fra Joachim B. Olsen gjorde hende så rasende, at hun farede til tasterne og skrev et harmdirrende indlæg på Facebook. Kristina Aastradsen blev vred over, at Joachim B. Olsen – ifølge hende - gjorde grin med folk, der har slidt sig selv op på jobbet.
- Jeg blev så gal, da han i en fjoget bemærkning sagde til Hugo, at han da også havde løftet tunge ting i sit tidligere arbejdsliv (som kuglestøder, red.). Han virkede respektløs over for Hugo, og det blev jeg så harm over, at jeg farede hen til computeren og skrev indlægget, siger Kristina Aastradsen til Avisen.dk.
Hun indleder sit indlæg med ’Kære hr. J.B. Olsen’:
’Jeg håber, du har sovet godt og trygt i nat. Jeg har været på job. Jeg har sammen med én kollega skullet drage omsorg for over 60 beboere på et plejehjem i hovedstadsområdet. Jeg har 22 gange gået mellem de fire etager, jeg har to gange samlet fru Jensen op fra gulvet og lagt hende i seng. Seks gange har jeg løftet fru Hansens ben op i sengen, båret to fyldte affaldssække ned i kælderen'.
'Derefter tog jeg en kasse med bleer med op på afdelingen. Jeg har hjulpet og støttet fem beboere med at komme på toilettet og tilbage til deres seng. Jeg har skiftet ble på otte beboere i deres seng og puttet dem igen. Ud over det, har der været cirka 25-40 klokker og alle beboere har fået to tilsyn’.
Kristina Aastradsens indlæg
Kollegaer er på smertestillende
Facebook-indlægget er mandag aften blevet delt over 12.000 gange og fået 26.000 tilkendegivelser. Kristina Aastradsen er overvældet over den interesse, det har skabt.
- At så mange interesserer sig for det, jeg har skrevet, vidner jo om, at der er et problem. Vi bliver nødt til at have en dialog om rimeligheden i, at nedslidte med hårde fysiske job skal være længere på arbejdsmarkedet.
Regeringen har planer om at hæve pensionsalderen med et halvt år allerede fra 2025. Et flertal af Folketingets partier havde ellers aftalt, at det først skulle ske fra 2030.
Hvis de får flertal for planen i foråret, vil det betyde, at de årgange, der er født i 1958 eller derefter, skal forvente at gå senere på pension.
Men det bliver hårdt for sosu-assistenterne, mener Kristina Aastradsen.
- Jeg har kollegaer, der må tage to panodiler om morgenen, når de møder ind for at kunne klare smerterne. Desuden er fraværet også rigtig højt i vores fag, og det er ærgerligt, for vi elsker det jo, siger hun.
Akademikere bliver også slidt ned
Kristina Aastradsen er lodret uenig med Joachim B. Olsen, når han siger, at folk med hårde fysiske job ikke nødvendigvis er mere nedslidte end akademikere.
Men hun anerkender dog, at folk, der arbejder på kontor, også kan blive ramt af nedslidning.
- Min verden består ikke kun af sosu-assistenter. Jeg kender akademikere, der ikke bare sidder med benene oppe på bordet og får en stor hyre. De kan jo blive ramt af psykisk nedslidning og få museskader, siger hun.
Kristina Aastradsen mener, man skal væk fra kassetænkning og i stedet kigge på individet for derefter at vurdere graden af nedslidning. Ifølge hende skal det være muligt at gå ned i antal timer i de sidste år, inden man går på pension.