Regnen har taget magten i disse dage. Det har fået mange danskere til at bestille ferie sydpå, hvor solens stråler er stærke og behovet for gode solcremer er stort.
Men mon ikke vi også snart får solens varme at føle herhjemme?
I så fald giver Nyhedsavisen et bud på sommerens bedste solcremer.
Vi har været på indkøb efter cremer uden hormonforstyrrende- og allergi-fremkaldende stoffer. Og vi har kun taget dem, der både beskytter mod solens UV-A og UV-B stråler.
UV-A stråler også farlige
Tidligere har man nemlig troet, at det kun var UV-B stråler, som skolder huden og giver rødme, der var vigtige at beskytte sig imod.
Men nu viser undersøgelser, at UV-A strålerne, som er dem, der giver den brune farve og ælder huden, også giver kræft. Derfor har EU nu bedt kosmetikbranchen om, at alle solcremer fra sommeren 2008 skal beskytte mod begge typer stråler. Men heldigvis er nogle producenter allerede begyndt at lave solcremer, der afviser både UV-A og UV-B.
Det fortæller Anja Philip, som er projektchef i Kræftens Bekæmpelse.
»Det er bedst at beskytte sig mod begge typer af stråler, men har man en solcreme stående derhjemme, der kun beskytter mod UV-B, kan man godt bruge den først. Det vigtigste er, at man får brugt noget solcreme på den nøgne hud. Men når den gamle er tom, kan man så købe en, der dækker det hele,« siger Anja Philip, der anbefaler, at man bruger en håndfuld creme til kroppen.
»Hvis cremen skal beskytte, skal man smøre sig med rigelige mængder, og det ved vi, at danskerne er meget dårlige til, og så holder faktoren ikke,« forklarer hun.
Ifølge Kræftens Bekæmpelse er det nok at bruge en solfaktor 15 både for børn og voksne, medmindre man ligger og steger.
Kemiske solfiltre i solcreme beskytter mod solens skadelige ultraviolette A og B stråler. De er mistænkt for at være hormonforstyrrende.
De kemiske filtre, der er under mistanke er 4-MBC, 3-benzylidene camphor og octyl methoxycinnamate/ethylhexyl methowycinnamate. Det er dog kun 4-MBC, som Miljøstyrelsen fraråder børn under 12 år at bruge.
De nævnte kemiske UV filtre er – sammen med stoffer som flammehæmmere i for eksempel computere, pesticider, bisphenol A i lak og maling, alkylphenoler i sæbe og vaskepulver, parabener og ftalater i kosmetik og plastik – mistænkt for at forårsage nedsat frugtbarhed i befolkningen, kræft, fedme, nedsat intelligens og give misdannede kønsorganer hos drengebørn.