Soldater slår alarm efter afsløring af overtidsbetaling: Vi mangler 1.000 mand

Værnsfælles Forsvarskommando, forsvarets ledelse, og forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), er ikke enige om, at der mangler 1.000 mand i det danske forsvar. (Foto: Foto: NIels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix (arkiv))

Ekspert mener, at politikerne skal prioritere hårdere mellem opgaver og missioner - ellers vil der ikke være personel nok til at løse de mange nye opgaver i det seneste forsvarsforlig.

De seneste tre år er overtidsbetalingen til de ansatte i forsvaret løbet op i over en halv milliard kroner, oplyser forsvaret til Jyllands-Posten.

Her bliver man betalt for at sige sit job op

Men ifølge forsvarets største fagforening, Centralforeningen for Stampersonel (CS), bliver beløbet langt højere, når der medregnes andre udbetalinger for arbejde ud over 37 timer.

Samtidig viser en opgørelse fra CS, at der mangler over 1.000 medarbejdere i forsvaret.

Formand for CS, Jesper K. Hansen, siger til avisen, at overarbejdet viser, at der ikke er sammenhæng mellem ressourcer og de opgaver, som politikerne pålægger forsvaret.

- Når forsvaret har opgaver, der ifølge vores beregninger kræver 1.000 mand ekstra, er der noget galt. Hvis politikerne så bliver ved med at læsse nye opgaver over på forsvaret, for eksempel støtte til politiet, missioner og et nyt militært samarbejde med Frankrig, bliver det svært for de pressede medarbejdere at få tingene og familieliv til at hænge sammen, siger Jesper K. Hansen.

Artiklen fortsætter under billedet ...

Forsvarets politi bevogter blandt andet synagogen i Krystalgade i København. Foto: Sofie Mathiassen /Ritzau Scanpix (arkiv)

Udover den halve milliard kroner - 520 millioner kroner - til over- og merarbejde, viser CS' opgørelse, at der årligt udbetales knap en halv milliard kroner i andre arbejdstidstillæg som erstatningsfrihed for vagter, forskellige øvelser og fridage til søs, skriver Jyllands-Posten.

Frygter flugt fra forsvaret

Men her stopper forsvarets udfordringer ikke, vurderer ekspert.

Således siger lektor ved Forsvarsakademiet Peter Viggo Jakobsen til Jyllands-Posten, at politikerne skal prioritere hårdere mellem opgaver og missioner - ellers vil der ikke være personel nok til at løse de mange nye opgaver i det seneste forsvarsforlig fra januar.

Han frygter desuden, at den store mængde overarbejde kan få folk til at søge væk.

Ledelse: Mange løber hurtigt

Forsvarsledelsen mener dog ikke, at CS' råben vagt i gevær er rigtig. Der mangler ikke 1.000 mand:

- Når det er sagt, er forsvaret bevidst om, at der skal være en fornuftig balance mellem arbejdsliv og privatliv, og at mange af forsvarets medarbejdere i øjeblikket løber hurtigt for at løse opgaverne, skriver ledelsen i en mail til Jyllands-Posten.

Med det nye forsvarsforlig bliver det danske forsvarsbudget øget med 12,8 milliarder kroner, skriver avisen.