Soldater efterlyser mindelund for faldne
Det skal ikke glemmes, at de døde for deres land. Overkonstabel kritiserer, at Danmark ikke har en officiel mindelund for soldater, der er faldet på internationale missioner. Hærens fagforbund bakker op.

De dør for deres land. Men der er ikke noget officielt sted, danskerne kan mindes dem. Flere danske soldater har mistet livet på internationale operationer i blandt andet Irak og Afghanistan. Og det er på tide, at det officielle Danmark viser sin respekt ved at oprette en mindelund, lige som det er sket for faldne under andre slag. Det mener overkonstabel Jan Jensen, der er udstationeret ved Camp Danevang i Irak.

»Jeg er blevet harm over, at forsvaret eller regeringen gemmer os lidt væk. De får ros internationalt på vores vegne, men vil ikke mindes dem, der er faldet. Man holder jo parade for de, der døde under Anden Verdenskrig, for frihedskæmperne og dem, der faldt i 1849,« siger Jan Jensen, der i fagbladet ’Fagligt Forsvar’ efterlyser en mindelund for soldater, der har mistet livet i tjenesten i nyere tid:

»Er den danske regering bange for, at det skal blive et sted, man helst ikke vil have som et minde, da det fortæller en anden historie om det, der kan ske ved at være udsendt for den danske regering,« skriver han i fagbladet.

Der findes i dag mindestene på nogle af landets kaserner, men de er rejst på initiativ af foreninger eller private. Jan Jensens efterlysning om en officiel mindelund bakkes op af fagforbundet Hæres Konstabel- og Korporalforening:

»Noget af det vigtigste for en soldat overhovedet er at opleve, at ens indsats bliver påskønnet. Det, som virkelig kan få en soldat til at miste modet, er, at komme hjem og opleve, at der ikke er påskønnelse af den indsats, man har gjort,« siger forbundsbundsformand Flemming Vinther Nielsen.

Han mener, at det samtidig betyder meget for soldaterne at kunne ære faldne kollegaer:

»Der er vi måske stadig meget traditionsbundne. Men når man har været på mission eller i krig og levet tæt sammen under anderledes vilkår, skaber det et sammenhold, som ikke så mange andre arbejdspladser kender til. Det skaber behov for sådanne ting.«

Forsvarschef Jesper Helsø har ikke ønsket at kommentere soldaternes ønske om en mindelund.