I sidste uge bragede Karina Pedersen ind på mediescenen, da hun i et interview i forbindelse med udgivelsen af hendes bog ”Helt ude i hampen” tordnede mod underklassen i Danmark. Ifølge hende er det en gruppe borgere, der svindler og snyder med offentlige midler og lyver sig til julehjælp, mens børnene vanrøgtes.
Selvom Karina Pedersen mange steder blev hilst velkommen som et frisk pust til debatten, mener næstformand i Dansk Socialrådgiverforening Niels Christian Barkholt, at hendes tilgang er problematisk.
- Vi har brug for stemmer fra de målgrupper, vi arbejder med. Derfor er det ærgerligt, at hun fremstår med så kyniske og kompromisløse holdninger, som faktisk slet ikke hjælper os til at tilbyde bedre og anderledes støtte til vores målgrupper, siger Niels Christian Barkholt.
Problemet er ifølge Dansk Socialrådgiverforening, at Karina Pedersens bastante udmeldinger ikke er bundet op på fakta og i værste fald kan blive brugt i en politisk agenda, hvor taberne bliver socialt udsatte borgere, som yderligere mistænkeliggøres.
- Karina er skadelig for debatten, hvis man godtager hendes historie som en objektiv sandhed. At alle fra underklassen er sociale bedragere og dovne, er jo faktuelt forkert. Men nogle kan fristes til at se det som sandheden, fordi Karina selv kommer fra underklassen. Det er vigtigt, at vi griber debatten videnskabeligt an med fakta i stedet for at diskutere ud fra følelser og mavefornemmelser, siger Niels Christian Barkholt og henviser til et litteraturstudie fra en række europæiske lande, hvor det påvises, at socialt bedrageri blot udgør 2-4 % af det totale antal udbetalinger.
Et misvisende billede
Niels Christian Barkholt har ligesom Avisen.dk’s læsere svært ved at genkende det billede af samfundets svageste, som Karina Pedersen tegner.
- Der kan nogle gange ske det, at man danner sandheder ud fra dem, man omgiver sig med. Det kommer desværre ofte til at blive en meget hård generalisering. Vi møder sjældent de borgere, som Karina fortæller om, siger Niels Christian Barkholt.
Debatten i kølvandet på Karina Pedersens voldsomme udfald er ifølge Niels Christian Barkholt blevet fordrejet, og der fokuseres på det forkerte.
- Karina og hendes søster er blevet svigtet, fordi de ikke oplevede, at fagpersonerne omkring dem agerede til deres fordel. Det er på rigtig mange måder trist og et kæmpe svigt, men det er netop det, som vi er interesserede i; at komme ud til familierne og skabe kontakt. Men i øjeblikket er det netop det, vi bliver forhindret i på grund af et efterhånden meget stort bureaukratisk net, siger Niels Christian Barkholt.
Mere kontakt, mindre bureaukrati
Dansk Socialrådgiverforening har flere gange råbt vagt i gevær og advaret mod den voksende byrde af papirarbejde, der tager tid fra reel kontakt med borgeren. Det er netop det, som Niels Christian Barkholt mener, at man skal tage med fra Karina Pedersens budskab. For hvis der havde været socialrådgivere i tættere kontakt med hendes familie, vil man sandsynligvis kunne have forhindret så traumatiske oplevelser, som Karina Pedersen fortæller om.
- På beskæftigelsesområdet og området for udsatte børn og unge er vi omringet af bureaukrati. Dokumentationen er blevet så omfattende, at vi nærmest udelukkende bruger tid på at afklare borgeren og sende indberetninger til forskellige myndigheder. Det gør man i en sådan grad, at vi ikke kan tilbringe tid nok med den enkelte borger, som reelt er det, som skaber en forandring i deres liv, fortæller Niels Christian Barkholt.
Formand for Dansk Socialrådgiverforening har tidligere meddelt Avisen.dk, at tiden, som medarbejdere på jobcentre bruger på egentlig borgerkontakt, i dag er helt nede på 20 % af arbejdstiden.
Avisen.dk forsøger at skaffe en kommentar fra Karina Pedersen...