Når man forsøger at tvinge de allermest udsatte igennem systemet og ud på arbejdsmarkedet, gør man dem kun meget mere syge.
Sådan lyder det fra socialrådgiveren Puk Sabber i et interview med Politiken.
Puk Sabber har opgivet at arbejde i det offentlige, fordi hun ikke mener, at systemet tager hånd om dem, der har brug for hjælp. I stedet forsøger hun som selvstændig socialrådgiver at hjælpe dem, der er kommet i klemme i systemet.
- Hvis du ender i det her system, bliver du mere og mere syg – også af at være i systemet. Det er designet til at stresse folk. Allerede fra første dag du er sygemeldt og på sygedagpenge, skal du møde op på jobcenteret. Også selv om du lige har haft en blodprop, siger Puk Sabber til Politiken.
Hun uddyber over for Avisen.dk.
- Man tager ikke hensyn til individuelle behov. Hvis du ligger på et hospital og har fået en hjerneblødning, kan du jo ikke tage stilling til, at du i din e-boks bliver indkaldt til en samtale på jobcentret. Det er helt kuk-kuk, siger hun.
'Hvad er fede ved at presse folk i arbejde, når de ikke kan?'
Forligskredsen bag førtidspensionsreformen har i den forgangne uge meldt ud, at man vil gøre det lettere for syge at få tildelt førtidspension uden at skulle igennem meningsløse ressourceforløb først.
Men det vil Puk Sabber gerne se, før hun tror på, at det vil ændre noget. Hun mener, at man er nødt til at se på de økonomiske incitamenter, som kommunerne har for at trække sagerne i langdrag.
- Så længe staten giver størst refusion på de ydelser, som er midlertidige som ressourceforløb og kontanthjælp, så vil kommunen altid spekulere i at fastholde folk. Det er et umenneskeligt system. Det er ikke mennesket først. Det er pengene og systemet først, siger Puk Sabber til Avisen.dk.
Hun giver ikke meget for argumentet om, at systemet skal sikre, at kommunerne ikke tildeler for mange førtidspensioner.
- Uanset hvor mange reformer man laver, bliver der jo stadig tildelt førtidspensioner – det tager typisk bare længere tid, før der falder en afgørelse. Men hvorfor vil vi som samfund ikke anerkende, at vi har en gruppe mennesker, der ikke kan arbejde? Hvad er det, der er så fedt ved at presse folk ud i arbejde, når de ikke kan? Jeg forstår det simpelthen ikke, siger hun til Politiken.
Men er det ikke at give op over for folk, hvis man ikke forsøger at hjælpe dem ud på arbejdsmarkedet?
- Nej, mener Puk Sabber.
Hun understreger, at de mennesker, hun henviser til, ikke er unge, men derimod mennesker, der er oppe i årene og har været i systemet hele deres liv.
- Når de endelig får en førtidspension, så får de fred. Så slipper de for det kontrolsystem, der stresser dem af helvede til. De opnår en helt anden frihed og ro i deres liv, der rent faktisk gør, at de får noget mere energi. Det er kun positivt, for så kan de jo bidrage. På den anden måde kan de slet ikke bidrage, forklarer Puk Sabber til Avisen.dk.
Kommuner nedværdiger læger og psykiatere
Puk Sabber kritiserer samtidig den tendens, hun oplever i kommunerne til, at man ser henover erklæringer fra læger og psykiatere.
I sit arbejde har hun set mange eksempler på, at kommunerne giver afslag på førtidspension, selvom der ligger erklæringer fra mange forskellige læger, der slår fast, at en person er for syg til at arbejde.
- Det, synes jeg, er meget nedværdigende over for de faggrupper, som sidder og udtaler sig i de her sager om de her mennesker. Det er ikke at tage deres arbejde alvorligt, siger hun og peger igen på det problematiske i, at kommunerne har et økonomisk incitament til at fastholde folk på midlertidige ydelser.
Puk Sabber er hovedperson i DR2-dokumentaren 'Magtesløs i systemet', som har premiere 13. februar.