Borgere, der helst vil bibeholde Københavns gamle skyline går en svær fremtid i møde – i hvert fald hvis det står til Københavns Kommune og en lang række arkitekter. På den nye arkitektudstilling om Metropolzonen i Københavns Rådhus er fællesnævneren nemlig, at fremtidens hovedstad skal have flere markante arkitektoniske perler, og at de meget gerne må rage et godt stykke op over den øvrige bebyggelse fra det 19. og 20. århundrede.
Et par af de mest i øjefaldende bud på deciderede skyskrabere i Københavns centrum kommer fra Henning Larsens tegnestue og fra arkitektfirmaet Bjarke Ingels Group, der meget passende forkorter sig selv BIG. Begge tegnestuer har koncentreret sig om området omkring Axeltorv. Både Henning Larsens 80 meter høje og asymmetriske glasmastodont og BIG s 130 meter høje skyskraber vil ændre Københavns profil så tilpas meget, at det uvægerligt vil medføre endnu en tårnhøj debat. For mindre end en uge siden måtte Tivoli droppe planerne om et 102 meter højt tårn. Det har dog ikke fået højhus-entusiasterne til at give op.
Kommentar på postkort
Det er Københavns Kommune, som arrangerer Metropolzonen , og belært af tidligere kuldsejlede højhusprojekter har kommunen ønsket, at publikum giver deres mening til kende allerede på selve udstillingen. Alle besøgende opfordres derfor til at udfylde et postkort med kommentarer til pap- og skummodellerne. Desuden har Københavns Kommune oprettet hjemmesiden www.hojhuse.kk.dk, hvor borgere kan debattere fremtidige højhusplaner og andre tiltag i hovedstaden.
»Københavns metropolzone skal være bilfrit område, hvor bilerne kører i tunnel ligesom i andre storbyer. Jeg ønsker mig endnu mere gågade – noget parkagtigt,« har Annedorte fra Valby eksempelvis skrevet på hjemmesiden. Der er dog også andet end højhuse på udstillingen. Et af de alt fem sammenbragte arkitekt-teams, som kommunen har inviteret til idé-konkurrencen, vil have bilerne ud af byen. Ifølge Tue Foged fra tegnestuen Effekt er det absolut muligt at realisere 70 er sloganet.
Biler skal ud
»Det er jo kun 30 procent af københavnerne, der har bil, og i Manhattan er det vist kun fem procent. Derovre bruger alle den offentlige transport, fordi der er gjort noget ved det, og det skal vi også gøre i København,« siger Tue Foged.
Han peger på et gigantisk hul i Rådhuspladsen, der skal indeholde en metrostation. På skummodellen er der også blevet plads til en bred, beplantet stribe midt på H.C. Andersen Boulevard. Træer er der ikke nogen, der protesterer over.
Overborgmester Ritt Bjerregaard (S) og teknik- og miljøborgmester Klaus Bondam (R) har meddelt, at en samlet højhusstrategi er på trapperne, men den præcise dato kendes ikke endnu.