Går du rundt og nyser, som sprang birketræerne ud netop nu? Så kan det være, du skal kaste et kritisk blik på juledekorationen på bordet eller brændekurven i hjørnet af stuen.
For de kan sende udendørs skimmelsvampesporer ud i luften, der kan frembringe allergiske reaktioner, fortæller Christine Højer Eriksen, der er sundhedsfaglig koordinator i patientforeningen Astma-Allergi Danmark.
- De udendørs skimmelsvampesporer er ikke særligt aktive ude i naturen lige nu, men når vi tager noget fra naturen med indendørs, hvor der er varme og lys, bliver de aktiveret og kan give symptomer som løbende øjne, løbenæse, mange nys og besværet vejrtrækning, siger hun.
Svampesporerne kan gemme sig på dit brænde, juletræet og dekorationspynt som grangrene, mos og kogler.
Og for nogle skaber de store gener. Det mærker man hvert år på Astma-Allergi Danmarks rådgivningslinje.
- Der er nogle, der bliver rigtig dårlige, og nogle ringer ind og siger: "Det er hver jul, jeg bliver syg. Det ødelægger december måned". Det kan både være på arbejdspladsen og i folks stuer, at folk bliver dårlige, men de kender ofte ikke årsagen, siger Christine Højer Eriksen.
Du kan minimere mængden af udendørs skimmelsvampesporer ved at droppe at pynte op med kogler og gran fra skoven og eventuelt overveje et juletræ af plastik.
Stikker det for dybt i dit julehjerte at sige farvel til den ægte vare, kan du prøve at skylle juletræ og pyntegran med haveslangen, inden du tager det med indenfor, og på den måde forsøge at mindske antallet af svampesporer, der sidder på det grønne.
- Lad juletræet stå og tørre i et fyrrum eller i garagen, og tag det eventuelt først ind, lige inden det skal bruges, eller lad det stå i en udestue, og bær det så ud igen, når I har danset om det, råder Christine Højer Eriksen.
At udendørs skimmelsvampesporer påvirker allergikere, bekræfter et studie fra Aarhus Universitet. Her har forskere fundet ud af, at jo større mængden af skimmelsvampesporer er i luften, jo flere havner på hospitalet med akut astma.
- Det er en vigtig erkendelse. For hidtil er effekten af disse svampesporer måske blevet undervurderet i det daglige af dem, der taler med patienterne, siger Torben Sigsgaard, der er professor ved Institut for Folkesundhed på Aarhus Universitet og står i spidsen for undersøgelsen.
- Det er en sjælden lidelse, men dem, der er ramt af den, er hårdt ramt, tilføjer han.
De udendørs skimmelsvampesporer er aktive i luften omkring os i perioden fra sensommeren og frem til den første frost et godt stykke hen på efteråret.
- De, der har problemer med astma og allergi, oplever en forværring uden for det, de normalt ser som sæsonen, og det kan gøre det svært for dem at håndtere det.
- Men nu kan det her være en forklaring på, hvorfor de ikke kommer over deres almindelige allergi i slutningen af efteråret, fortæller Torben Sigsgaard og tilføjer, at sæsonen har været ekstra lang i år på grund af det milde vejr.
Mistænker du, at du reagerer på de udendørs skimmelsvampesporer, anbefaler Astma-Allergi Danmark, at du kontakter din egen læge for at få foretaget en allergitest.
/ritzau fokus/
Af Signe Haahr Pedersen, Ritzau Fokus