I alt er 20.700 personer begyndt at modtage førtidspension i årets første 11 måneder.
Det viser tal fra Jobindsats, der drives af Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering.
Det er det højeste tal siden 2004, hvor der blev indført nye regler for førtidspension.
De 20.700 personer i årets første 11 måneder er 1646 flere end i hele 2022.
Blandt kvinder under 40 har der været den største stigning sammenlignet med tidligere år.
Siden 2004 er antallet af kvinder, der årligt begynder på førtidspension, steget med 47 procent. Stigningen for mænd har været 33 procent.
Fra januar til november i år er 2915 kvinder under 40 år begyndt at få førtidspension.
- Det er en væsentlig stigning, siger Britt Dinesen Christiansen, der er seniorøkonom i Danica Pension.
- Dels er det overraskende, fordi der blev lavet en reform i 2012, der netop var møntet på, at unge under 40 ikke skulle komme på førtidspension. Nu kan vi jo se, at det især er i den gruppe, at vi ser en stigning.
Reformen fra 2012 betød, at unge som udgangspunkt ikke skulle på førtidspension, men i stedet skulle have en individuel indsats i ressourceforløb.
Tallene viser, at der de seneste ti år har været en stigning i antallet af personer, der får tilkendt førtidspension som følge af en psykisk lidelse.
Erik E. Simonsen, der er vicedirektør i Dansk Arbejdsgiverforening, påpeger, at det er nødvendigt at se på, hvor mange af de psykiske lidelser, der reelt er baggrund for at forudse, at man ikke kan arbejde de næste 30 eller 40 år.
- Vi skal være sikre på, at de her mennesker aldrig nogensinde kommer til at kunne arbejde. Det, tror jeg, kan være tvivlsomt om, det forholder sig sådan.
Også Britt Dinesen Christiansen synes, det er bekymrende, hvis de unge bliver erklæret ukampdygtige til arbejdsmarkedet tidligt.
- Det kan samtidig være en udfordring, for når du er under 40 år, så har du jo et langt arbejdsliv foran dig, så hvis du kommer på førtidspension, så er det måske lidt bekymrende, at det er de færreste, der vender tilbage til arbejdsmarkedet, siger Britt Dinesen Christiansen.
Beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) kalder stigningen et billede på en af "vores største samfundsudfordringer" i et skriftligt svar.
- Nemlig at alt for mange - særligt unge - har høj mistrivsel og kæmper med psykiske diagnoser. Vi skal have ungdomsårgange, der trives, og så ser vi forhåbentlig også færre unge på førtidspension, lyder det fra hende.
/ritzau/