Skipper til Mette F.: Bryd ud af aftale om højere pensionsalder

Pernille Skipper og Enhedslisten opfordrer nu Socialdemokratiets formand Mette Frederiksen til at trække sig fra den brede politiske velfærdsaftale fra 2006. (Foto: Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix)

Det er nødvendigt at finde særlige løsninger, så nedslidte kan forlade arbejdsmarkedet tidligere, mener Enhedslisten, der opfordrer Socialdemokratiet til at bryde med bred politisk aftale om stigende pensionsalder.

Enhedslisten opfordrer nu Socialdemokratiet til at trække sig fra den brede politiske velfærdsaftale fra 2006, som skitserer stigningen i danskernes pensionsalder. I stedet skal Socialdemokratiet fokusere på at skabe tryghed for de nedslidte, som ikke kan holde til ekstra år på arbejdsmarkedet.

Dét er budskabet fra Enhedslistens politiske ordfører, Pernille Skipper, til Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen.

- Pensionsalderen stiger og vil stige igen, hvis vi ingenting gør. Det er en kæmpe uretfærdighed, der især rammer folk med korte uddannelser og fysisk og psykisk nedslidende arbejde. Rigtig mange er utrygge, når de tænker på deres alderdom, siger Pernille Skipper. 

Hun mener, at der er fint råd til at sikre nedslidte en tidligere pensionsalder og henviser til forudsigelser fra de økonomiske vismænd tidligere på året. Her kom det frem, at de hidtidige tilbagetrækningsreformer har fået danskerne til at arbejde længere og gå senere på pension, så der ikke længere er grund til at frygte, at en milliardregning lander i børneværelset hos kommende generationer.

Her og nu

Det overskud på 20 milliarder kroner, som reformerne har efterladt, skal øremærkes til en lavere pensionsalder, særligt for dem, der har været på arbejdsmarkedet i længst tid, pointerer Pernille Skipper. 

- Socialdemokraterne har kørt kampagne for, at pensionsalderen ikke skal stige mere, end det allerede er planlagt. Men det er ikke godt nok, for pensionsalderen kommer alligevel til at tordne i vejret i de kommende år, siger Pernille Skipper og henviser til velfærdsforliget, der fastslår, at pensionsalderen stiger i takt med, at danskerne lever længere. 

Hun kalder det afgørende, at pengene bliver låst 'her og nu,' men afviser dog, at der er tale om et ultimativt krav til Socialdemokratiets formand.

- Vi stiller ikke ultimative krav. Punktum. Men det er vores klare politik, at vi skal have fundet en løsning, der skaber tryghed. For os er det ikke nok at tale om en redningskrans til de nedslidte, siger Pernille Skipper. 

Vil ikke bryde ud

I Socialdemokratiet afviser finansordfører Benny Engelbrecht, at det kommer på tale at bryde ud af velfærdsforliget, som blev indgået med den daværende VK-regering, Dansk Folkeparti og De Radikale.

- Gjorde vi det, ville vi samtidig aflevere en del af indflydelsen på den fremtidige pensionsalder. Så kunne vi lade andre om at sætte pensionsalderen op, siger Benny Engelbrecht og henviser til, at også De Radikale er på banen på krav til Socialdemokratiet. 

I denne uge har De Radikale krævet et større økonomisk råderum for at støtte Mette Frederiksen som statsminister. Et råderum, som De Radikale vil øge blandt andet ved at øge tilbagetrækningsalderen.

- Det er helt afgørende at have indflydelse på de kommende beslutninger. Det er det, der er forskellen på Socialdemokratiet og den yderste venstrefløj. Det er ved at søge indflydelsen, at man skaber resultaterne. Pensionsalderen har været meget under pres, men det lykkedes os at indgå en alliance med Dansk Folkeparti, så den ikke blev hævet yderligere,  siger Benny Engelbrecht.