Vor læser læser Evald Vestergaard sætter pris på et godt stykke kød. Men som han sidder der ved bordet, slår det ham af og til, om sådan et måltid nu også er det bedste for klimaet.
Det får ham til at spørge:
»Hvis alle danskere kunne reducere deres kødforbrug med 20 procent, hvor meget ville vi så spare af CO2? Hvor er det regnestykke?« spørger Evald Vestergaard og tilføjer, at det nok skulle være muligt at skære hvert femte stykke kød fra, uden at »man opdager noget på sin velfærd«.
Oksekødet er værst
Selvom Nyhedsavisens CO2-ugle for det meste har kød på sin egen menu, vil den gerne hjælpe med svar på Evald Vestergaards spørgsmål.
Efter et par timers jongleren med tal er miljøingeniør Jacob Sørensen fra Informationscenter for Miljø & Sundhed klar med et svar.
»Vi kan spare 147 kilo CO2 per person, hvis vi skærer 20 procent af vores kødforbrug,« siger Jacob Sørensen.
Regnestykket ser således ud:
Hvert år bliver der brugt 27 kilo okse- og kalvekød, 44 kilo svinekød og 22 kilo fjerkrækød per dansker. Det er vel at mærke medregnet forbruget hos babyer, husdyr og alt det, vi smider ud i skraldespande.
Okse- og kalvekødet står for langt den største CO2-udledning; i forbindelse med produktionen til en enkelt dansker sendes hvad der svarer til 407 kilo CO2 op i atmosfæren.
Tilsvarende står svinekød for 266 kilo og fjerkræskødet for 65 kilo.
370.000 husstandes el
Hvis vi skærer en femtedel af forbruget, kan vi således spare 147 kilo CO2, lyder beregningerne fra Jacob Sørensen. Og kigger vi ud over hele Danmark, bliver det til en ganske stor besparelse.
Så sparer vi nemlig 800.000 tons CO2, og det svarer ifølge Informationscenter for Miljø & Sundhed til forbruget af strøm til 370.000 husstande.
Målt i kilo CO2 ud fra en gennemsnitsdanskers årsforbrug
Okse- og kalvekød 407
Svinekød 266
Fjerkræ 65
Skærer vi en femtedel af det, får vi en besparelse på 147 kilo CO2. Det giver 800.000 tons CO2 for hele Danmark.