Skaberen bag folkekær figur er død

Underholdning
US-THANKSGVING-PARADE (Foto: Timothy A. Clary/Ritzau Scanpix)

Animator og marinbiolog Stephen Hillenburg har mistet livet til muskelsygdommen ALS. Han blev 57 år.

SvampeBob Firkants skaber, Stephen Hillenburg, er død.

Det oplyser tv-kanalen Nickelodeon, der står bag den amerikanske tv-serie om den folkekære havsvamp, tirsdag aften i en pressemeddelelse.

Stephen Hillenburg, der var animator og marinbiolog, led i sine sidste år af muskelsygdommen ALS. Han blev 57 år.

Han havde i 2017 fortalt offentligt, at han havde fået den dødelige sygdom.

Hillenburg er både skaberen, skribenten, producenten og instruktøren bag den populære tv-serie, som blev vist første gang i 1999.

Siden da er der blevet sendt mængdevis af episoder, ligesom SvampeBob Firkant er blevet stjerne i spillefilm såvel som et show på Broadway.

Og selv om tv-serien om havsvampen hovedsageligt er målrettet børn, har serien i høj grad appelleret til et bredt publikum. Heriblandt både unge og voksne.

- Essensen af showet er, at SvampeBob er uskyldig i en verden af udslidte karakterer. Resten er absurd indpakning, sagde Hillenburg til nyhedsbureauet AP i 2001.

Fortællingen om SvampeBob Firkant foregår i Stillehavet, hvor seriens hovedperson tager på eventyr med sine venner på havets bund.

Figurerne lever i et humoristisk og absurd univers, hvor det meste relaterer sig til havmiljøet.

Persongalleriet rummer blandt andet SvampeBobs bedste ven, søstjernen Patrick og hans chef, Eugene Krabbe.

De næsten 250 episoder med SvampeBob har vundet fire Emmy'er og ført til en næsten endeløs række af souvenirs og merchandise. Det i en sådan grad, at det matcher andre kulturfænomener i det første årti af dette årtusind.

- Når man går i gang med at sætte et show op med en svamp, så kan man ikke forudse en sådan modedille, fortalte han.

Det blev i 2004 og 2015 også til spillefilm om SvampeBob. David Bowie, Johnny Depp og Scarlett Johansson er blandt de mange, der har lagt stemmer til serien og filmene.

/ritzau/